Oglasno mesto

Olepšan Safari

Safari je Applov domači spletni brskalnik in če vam je bolj malo mar za usklajevanje spletne zgodovine preko vseh profilov, Safarija na Applovih napravah verjetno nikoli niste nadomestili z Googlovim Chrome. To pa le pomeni, da boste novosti iOS15 opazili že takoj, ko boste po namestitvi spet odhiteli hranit svojo odvisnost od spletnega nakupovanja.

Safari bo končno dobil nujno potrebno preobrazbo in bo tako okrašen s popolnoma prenovljenim dizajnom. Tipke za upravljanje bodo postavljene bolj intuitivno, na dnu pa bo ves čas odprta vrstica z odprtimi brskalnimi okni ('tabs'), da bomo lahko bolj tekoče skakali med stranjo About You, Amazonom in tistim člankom na Mediumu, ki ga poskušamo v celoti prebrati že od sredine leta 2018.

Oglasno mesto

Mesta v treh dimenzijah

Aplikacija Maps želi ujeti vrhunsko aplikacijo Google Maps, zato je tudi Apple na ceste poslal svoje snemalne avtomobile in rezultat bo (delno) viden že z nadgradnjo v iOS15. Aplikacija Maps bo tako končno ponudila nov 3D-pregled mest z občutno izboljšanimi podrobnostmi – poudarjene bodo pomembne stavbe, prehodi za pešce, kolesarske steze in drugi ključni elementi urbanega prometa.

Maps

Mogoče v Sloveniji nekoč dobimo tudi nadgradnjo za pregled tranzitnih linij – v nekaterih večjih mestih bo namreč mogoče uporabljati posebne funkcije za javni promet: uporabnik si bo v aplikaciji izbral najljubše javne potniške linije, nastavil opomnike za izkrcavanje in celo usmeritve za pešpoti v razširjeni resničnosti (augmented reality). A tudi če to nekoč pride v poštev pri nas, vseeno med sprehodom po Ljubljani glejte predse, in ne v telefon, da vas ne bodo potem v Vevčah vlekli iz Ljubljanice.

Zvočne izboljšave

iOS15 prinaša možnost zvočne izolacije in t. i. Spatial Audio (prostorski zvok), ki bo na voljo tudi v klicih prek FaceTima. V čem je fora? Če boste recimo imeli FaceTime konferenco s petimi ljudmi, bo zvok prihajal s tiste strani naprave, kjer je oseba, ki trenutno govori. Če bo torej Špelca v zgornjem desnem kotu, bo njen glas prihajal iz tiste smeri telefona ali tablice. Ful kul? Pa že.

Vreme malce drugače

Večina uporabnikov svoj mobilni telefon uporablja za preverjanje trenutnega časa in vremena za naslednjih pet dni. Zato bo morda ta posodobitev dosegla še največ Applovih uporabnikov, saj se z iOS15 nekoliko spreminja tudi njihova aplikacija za vreme (Weather App).

Vreme
Kopica dodatnih podatkov, od UV indeksa do vidljivosti

Vremenski podatki bodo predstavljeni nekoliko bolj grafično, dodani bodo zemljevidi za boljši pregled vremena po lokacijah in dinamična postavitev elementov aplikacije, ki se bodo spreminjali glede na vremenske razmere. Animirano bo tudi ozadje, da bomo uporabniki lahko hitro zaznali trenutno lokacijo sonca – tako nas očitno želijo rešiti pred slepoto zaradi nenehnega pogledovanja proti soncu, da bi uganili njegovo trenutno lokacijo? Prav tako bomo lahko vklopili opozorila za prihajajoči dež ali sneg. DARS, ne zamudite te priložnosti!

Oglasno mesto

Živi tekst

Brez skrbi, črke ne bodo skakale iz telefona in vas silile v branje česarkoli, kar je daljše od 150 znakov. Vsaj ne še. Tako imenovana Live Text funkcija bo del umetne inteligence naprave, ki bo omogočala prepoznavanje besedila v fotografijah. Uporabnik bo tako lahko v statični fotografiji označil in kopiral vse oblike teksta. Torej – napise na tablah, vsebine jedilnikov, ženin nakupovalni seznam in registrske tablice. Slednje zato, ker imate popoldanski s. p. registriran kot zasebno detektivsko agencijo, mar ne?

Tekst

Oglasno mesto

Bo iOS15 delal na moji napravi?

Večno vprašanje Applovih uporabnikov. Odgovor je – zelo verjetno. Razen če vztrajate pri kakšni res predpotopni različici, tako kot pisec teh vrstic, ki se ne more ločiti od svojega iPad Minija prve generacije (revež je tako upehan, da se aplikacije niti več ne naložijo ali nadgrajujejo). iOS15 bo deloval na vseh napravah, ki so lahko naložile iOS14 – pri telefonih to pomeni vse telefone od generacije iPhone 6s dalje.

Fotografije: Apple, Inc. (www.apple.com)