Kako naj prijatelju opišem Windows 11?

Na najbolj enostaven način so najnovejša iteracija Microsoftovega operacijskega sistema (OS) in močno opevani naslednik sicer odličnih Windows 10. Windows 11 prinašajo ogromno poenostavljenih, a zelo sodobnih novosti, še dodatno izboljšan in intuitivno zastavljen vmesniški sistem, izoblikovana pa so na način, da spodbujajo produktivnost in ustvarjalnost. Tole slednje je seveda zgolj marketinški dodatek, ker vsi vemo, da bi edini način za spodbujanje produktivnosti bil ta, da na Windows 11 ne bi delovali Netflix, YouTube in Facebook.

Kdaj se bo Windows 11 znašel na mojem računalniku?

Letos jeseni bomo uporabniki okolja Windows dobili namig, da je čas za posodobitev. Kot pri Windows 10 se bodo Windows 11 pojavili kot opcijska namestitev med avtomatskimi posodobitvami.

Oglasno mesto

Ali bom moral Windows 11 kupiti?

Če uporabljate originalne Windows 10, potem ne. Windows 11 bodo ponujeni kot brezplačna nadgradnja vsem uporabnikom okolja Windows 10. Ampak pozor – ne bomo vsi uporabniki dobili  Windows 11 hkrati, ampak se bodo ponudbe pojavljale na sistemih v različnih časovnih intervalih. Tako pač malce potrpite, če se bo sodelavec en dan hvalil, da že ima Windows 11, vi pa še kar čečkate po ta stari iteraciji.

Ali bom moral Windows 11 takoj namestiti?

Ne. Uradna Microsoftova podpora za Windows 10 bo na voljo še do 2025.

Kakšen računalnik potrebujem za Windows 11?

Minimalne sistemske zahteve za obratovanje novega operacijskega sistema so:

  • sodoben 64-bitni procesor z dvojnim jedrom
  • 4  GB spomina
  • 64 GB prostora na disku
  • Vsaj 9-inčni zaslon z minimalno ločljivostjo 1366 x 768
  • Z DirectX 12 kompatibilna grafična kartica
  • UEFI, Secure Boot & TPM 2.0 sistemska združljivost

Nič posebnega, torej. Bistvena sprememba je, da bodo Windows 11 preživeli le na 64-bitnih procesorjih, kar pomeni, da smo očitno za vselej končali z 32-bitnimi različicami OS. Bodo pa 32-bitne aplikacije vseeno delovale tudi na Windows 11.

Kar se tiče procesorjev – če ne veste točno, kaj pomeni tista postavka, vedite le, da Windows 11 zahtevajo vsaj osmo generacijo Intel procesorjev (ali ekvivalent v različici AMD). Pri Microsoftu sicer pravijo, da bodo do poznejšega datuma poskusili v okolje vključiti tudi sedmo generacijo procesorjev (in AMD Ryzen 1000 serijo procesorjev), vse, kar je starejše, pa vsekakor odpade.

Kaj bo novega?

  • Start na sredini

Redni uporabniki bomo verjetno najprej opazili centrirano tipko Start. Kako zelo vas bo motilo, da ni več spodaj levo, bo pokazal čas, gre pa za poenotenje uporabniške izkušnje ne glede na platformo ali napravo, ki poganja ta OS. In ja, s tem je bližje tudi uporabnikom iOS naprav.

Windows 11
Opravilna vrstica bo knofke imela na sredini
  • Prenovljeni videz

Celotni uporabniški vmesnik bo popolnoma prenovljen. Zgradili so ga popolnoma na novo, arhitekturo pa so gradili na ideji čistega videza, enostavne pretočnosti med uporabniškimi elementi in združevanjem dela ter prostega časa. Upravljanje z Windows 11 naj bi bilo enostavno, hitro in intuitivno, predvsem pa naj bi se operacijski sistem čim manj vsiljeval v naše delo in igre.

  • Še lažja večopravilnost

Hitro lepljenje dveh oken na levo in desno stran zaslona že poznamo in uporabniki obstoječih oken to čudovitost tudi redno izkoriščamo. Saj veste – to je tisto, ko pograbite okno in ga povlečete v levi rob, da se 'zalepi' na levo polovico zaslona, potem pa drugo izbrano okno avtomatično zasede desno polovico. Odlično za prevajanje, preverjanje virov, spremljanje komentarjev ali gledanje Twitch prenosa med prekladanjem tabelic.

V Windows 11 to funkcionalnost prenašajo še korak dlje s kombinatoriko sistemov Snap Layouts in Snap Groups, kjer večopravilnost (multitasking) postane svojevrstna umetnost. Hitro, enostavno in logično prekladanje oken po zaslonu za optimalno izkoriščanje prostora na zaslonu je vsekakor prednost Windows sistema, sploh v času, ko so vedno večji monitorji postali vsakodnevna stalnica.

Snap Groups pomeni, da si lahko določeno razporeditev oken shranite za določeno vrsto opravila, hitro razporeditev oken v prednastavljene oblike pa bo omogočal t. i. Snap Navigator. Recimo, da ko prevajate ali lektorirate tekst, imate lahko na levi strani čez polovico zaslona delovno različico, na desni strani pa zgornjo četrtino zaslona zasede aplikacija (črkovalnik, pregledovalnik, prevajalnik), spodnja četrtina pa originalno besedilo, live različica ali le fotografija vašega zlatega prinašalca, ki vas vsake toliko časa spomni, da življenje ni tako zelo grenko.

Windows 11
Brisanje ločnice med računalnikom in mobilnimi napravami
  • Igrice s polno paro

V Windows 11 niso pozabili na ljubitelje videoiger. Če že mečemo šope denarja v nadgradnjo opreme, da lahko najnovejše igre gonimo na najvišjih nastavitvah, je prav, da to razume tudi operacijski sistem. Zato po besedah Microsofta Windows 11 'odklepajo polni potencial vašega računalnika in poskrbijo, da najnovejša igričarska tehnologija začne delati za vas'.

Sliši se obetavno. V prevodu to predvsem pomeni, da bodo Windows 11 ponujali DirectX 12 Ultimate, ki omogoča, da se tudi najbolj impresivna grafika kaže na najvišjih obratih. V paketu je še DirectStorage, da se igre naložijo hitreje, fantazijski svetovi pa se kažejo v še intenzivnejših detajlih, pa t. i. Auto HDR, da bo razpon barv širši kot v Bowiejevi glasbeni halucinaciji.

  • Widgeti za vsakogar

Različni widgeti so za nekatere uporabnike čudovita platforma informacij, za druge pa nepotrebna šara, ki smeti po namizju. Slednji preskočite ta odstavek, vsi preostali pa vedite, da Microsoft zdaj noro obožuje widgete, tako da so obstoječim dodali še nove. In jih celo zvezali z umetno inteligenco.

Ideja je, da si sestavite svoj nabor informativnih okenc, ki vam ves čas dostavljajo personalizirane vsebine na zahtevo – vremenske podatke, obvestila, novice, nasvete, zadnja sporočila ali pošto, do seveda vedno obveznega pregleda cen delnic. Ja, ja, tudi kripto vrednosti si lahko nabijete na sredino namizja.

Windows 11
Kako bo pa videti vaša informacijska krama na namizju?
  • Aplikacije kar na računalniku

Ko se na eni strani širi Microsoftova trgovina (da bomo lahko uporabniki ključne aplikacije naložili direktno iz trgovine in jih ne bo treba iskati po spletu – recimo Zoom, MS Teams, Disney+, Adobe Creative Cloud ipd.), se na drugi strani obeta tudi uporaba Android aplikacij kar v Windows okolju.

Načrt za uresničitev tega prenosa je konec letošnjega leta, gre pa za podvig v partnerstvu s podjetji Amazon in Intel. Kako bo delovalo? Želeno aplikacijo bomo sneli s platforme Amazon Appstore in jo uporabljali na računalniku in po potrebi sinhronizirali z Androidom.

Naslovna fotografija: Profimedia. Fotografije: Microsoft Press Kit.