A1 je najbolj priporočen operater po mnenju upokojecev, saj imajo za vse uporabnike v najlepših letih ukrojene prav posebne ponudbe. Paketi za upokojence namreč vključujejo neomejene klice, SMSe in prenos podatkov, so brez vezave in na voljo po izjemnih cenah (posebna ponudba za nove naročnike že od 7,99 € na mesec in 1 € popusta za obstoječe naročnike). Vse ugodnosti si lahko ogledate na tej povezavi.

Podatki kažejo, da ima več kot 60 odstotkov ljudi starejših od 65 let pametni telefon. Ne tistega okornega mobilca, kjer moraš trikrat pritisniti gumb 2, da dobiš črko C, ampak čisto ta prave, novodobne, vsemogočne pametne telefone, takšne ki brskajo po spletu, vrtijo igrice, delajo video klice in imajo – aplikacije. In prav med slednjimi je kar nekaj takšnih, ki izdatno izboljšajo kakovost življenja starejših uporabnikov.

Oglasno mesto

Medisafe

Na voljo za: iPhone in Android
Cena: Brezplačno

Na stara leta zobanje tablet postane del vsakdanje rutine, včasih tako zelo, da je potrebno jemati več tablet ob različnih delih dneva. Medisafe prevzame nadzor nad urnikom zdravil, opozori, ko je čas za naslednjo tableto in ponudi krasno oblikovan in pregleden koledarček. Vsako zdravilo vključuje tudi fotografijo in celo seznam stranskih učinkov. Da so pomirjeni tudi vsi ostali družinski člani, se lahko nastavi alarm, ki izbranega družinskega člana opozori, če zdravilo ni bilo pravočasno vzeto.

Magnifying Glass

Na voljo za: iPhone in Android
Cena: Brezplačno

Povečevalno steklo je obvezna oprema vsakega seniorja, ker na stara leta stvari postanejo nadležno majhne. Napisi na jedilnikih v restavracijah, raznovrstni obrazci in označbe na embalažah imajo sitno droben font in zakaj bi napenjali oči in si delali dodatne gube, če lahko telefon z aplikacijo postane krasno povečevalno steklo. Aplikacija lahko po potrebi tudi vklopi svetilko in zamrzne sliko, da telefona ni potrebno ves čas držati nad besedilom.

LastPass

Na voljo za: iPhone in Android
Cena: Brezplačno

No, za tole aplikacijo ni potrebno čakati na jesen življenja, ker bi verjetno prišla prav še preden zajadrate v radosti upokojitve. Danes na internetu ne moremo narediti niti koraka brez vpisovanja tega ali onega gesla. Varnost je vendarle na prvem mestu, a kaj, ko si je vsa ta gesla potem potrebno tudi zapomniti. Oziroma – dovolimo, da si jih zapomni računalnik in jih zato brezskrbno pozabimo, dokler ne menjamo naprave in se začnemo praskati po glavi, ko nenadoma več ne znamo dostopati do pošte. Aplikacija LastPass shrani vsa gesla na eno, varno mesto, da si morate potem zapomniti le eno – tisto, s katerim dostopate do LastPass aplikacije.

Heart Rate Monitor

Na voljo za: Android
Cena: Brezplačno

Ko srce poskoči na neobičajen način, je to za starostnike lahko zelo strašljiv trenutek. Aplikacija Heart Rate Monitor lahko hitro preveri srčni utrip tako, da uporabnik le položi prst na lečo fotografa pametnega telefona, rezultati pa se prikažejo skupaj z okvirnimi smernicami, ki nakažejo, v katerem primeru bi se bilo pametno obrniti na zdravniško pomoč. Je pa to seveda aplikacija, ki pride zelo prav tudi vsem z aktivnim življenjem, saj se povezuje z nekaterimi fitnes pripomočki in računa porabo kalorij. Za iPhone je na voljo podobna aplikacija z imenom Instant Heart Rate Monitor.

WeatherPro

Na voljo za: iPhone in Android
Cena: Brezplačno, razširjena različica je plačljiva

Ena najboljših vremenskih aplikacij, ki jo uporabljajo številni jadralci, saj do ure natančno prikaže možnost in količino dežja, v razširjeni različici tudi za 14 dni vnaprej. In ker v jeseni življenja končno dobimo priložnost, da si urnik krojimo povsem po svoje, se lahko z dobro vremensko aplikacijo res lahko »obračamo po vremenu«. S to aplikacijo bo vsaka babica ali dedek postala prava meteorološka zvezda v svoji skupini za jutranjo telovadbo.

Oglasno mesto

BaldPhone

Na voljo za: Android
Cena: Brezplačno (OpenSource platforma)

Nadvse zanimiva aplikacija, ki je v bistvu več kot le aplikacija. BaldPhone namreč ob namestitvi povsem spremeni uporabniški vmesnik telefona in ga naredi prijaznejšega starejšim, saj poveča fonte in ikone, funkcije pa zloži v bolj pregledno obliko. Za starejše s slabšim vidom bo tako lažje tipkati na virtualno tipkovnico, bolje bodo vidni vsi kontakti, enostavnejši je tudi dostop do glasovnega upravljanja, aplikacija pa obenem vključuje tudi urnik za zdravila.

Naslovna fotografija: Shutterstock