Fantazijsko-zgodovinska serija se gleda kot, če bi pomorska drama Gospodar in bojevnik (Master and Commander) ter antarktična grozljivka Stvor (TheThing) imeli otroka. Kmalu po začetku serije je bilo jasno, da se obeta noro televizijsko doživetje. 

A začnimo s premiso. Na sredini 19. stoletja dve ladji, HMS Erebus in HMS Terror, v tistem času najbolj dovršeni in napredni plovili, kreneta na raziskovalno ekskurzijo proti polarnemu severu v želji, da bi začrtali pomorsko pot skozi neizprosno ledeno področje in s tem britanskemu imperiju zagotovili bližnjico do azijskih trgovskih poti.

Ekspedicija, ki jo je vodil britanski polarni raziskovalec Sir John Franklin, je seveda naletela na precej težav, dokler je ni dokončno ustavil polarni led. Čakajoč na otoplitev in taljenje ledu sta ladji potem izginili. Možje prav tako. Nihče ne ve, kaj se je zgodilo in projekt se je zapisal v zgodovino kot ena največjih skrivnosti svetovnega raziskovanja.

Veste, kdaj so potem končno odkrili potopljeni HMS Erebus in HMS Terror? Pred dvema letoma. 168 let pozneje! In s tem vsaj približno začeli ugotavljati, kaj se je na tej ekspediciji zgodilo. Po navdihu te zgodovinske peripetije in zapisih v istoimenski knjigi se je osnovala serija The Horror, mešanica zgodovinskih dejstev in domišljijske interpretacije dogodkov, ki so vodili do neznanega konca.

Ob tem moram priznati – poleg fascinantne zgodbe, ki je že takoj dišala po psihološki grozi, me je h gledanju povlekla tudi izjemna igralska zasedba. Če ste med armado navdušencev nad serijo Igra prestolov (Game of Thrones), vas bosta v tej seriji pozdravila kar dva znana obraza, Ciaran Hinds (v Igri je nastopal kot vodja Divjakov Mance Ryder) in Tobias Menzies (v Igri nastopa kot Edmure Tully), pridruži pa se jima še siloviti britanski igralec Jared Harris. Vsi odeti v vrhunsko dodelane uniforme plemenite britanske mornarice, vsi potopljeni v like pomorskih veljakov, ki so tistega davnega leta menili, da so močnejši kot narava. In se hudo motili.

Groza sredi ledenega ničesar

Serija se začne počasi, kar po svoje poda tempo celotnemu poteku, s tem pa tudi nastavi ton serije. Ujeti sredi ledene neskončnosti, brez jasnega cilja, ko le čakajo, da se jih narava usmili, jim sprva ne preostane drugega kot to, da se zanašajo na pripravljene zaloge in gledajo proti vzhodu v upanju na vedno močnejše sončne žarke. Potem pa se med ledenimi ovirami nekaj premakne. Zarjove, udari, ubije.

Pošast, katere podobe sprva ne ugledamo v njeni popolnosti, preživetje pomorščakov postavi pod resen vprašaj. Je to podivjani polarni medved? Ali pa morda nekaj ... drugega? Prav ta utesnjenost med takojšnjo nevarnostjo morilske pošasti in brezizhodno usodo ujetosti sredi ledenega ničesar zgradi intenzivno doživetje, ki se v dodatni prestavi končno zažene po drugi epizodi in začne vztrajno drveti prek divjih preobratov in zapletov.

Groza sredi ledenega ničesar

Serija je posneta po knjigi, za katero so sprva želeli, da bi postala film. A zdaj, ko imamo za seboj celotno prvo sezono, vidimo, da je prav ta format omogočil vztrajno in trpežno grajenje anksioznosti vseh prisotnih na dveh nasedlih ladjah, medtem ko smo gledalci živčno grizljali nohte in le nemočno čakali, kaj bo po ubogi posadki usekalo v naslednji minuti.

Igrajo: Jared Harris, Ciaran Hinds, Adam Nagaitis, Tobias Menzies
Premiera: 26. marec 2018
Mreža: AMC, na ogled na progamu FOX

Fotografije: AMC