Seven Seconds

Kaj dogaja: Antološka serija, ki je prvo sezono predstavila konec letošnjega februarja, predstavlja dramatične zgodbe po navdihu odmevnih časopisnih naslovov s področja črne kronike. Vsaka sezona je svoja zgodba. V tej prvi rundi kriminalist po nesreči zbije otroka in nato sprejme kup napačnih odločitev, ki preiskovalca vodijo do bolečih in nevarnih razkritij. Prikaz pokvarjenega sistema, nemočnosti navadnih smrtnikov in kilavih kazenskih postopkov v ZDA.

Kaj prepriča: Fantastično izdelani liki, prepričljivi zapleti in šokantna razodetja. Ena tistih serij, ki jo brez težav pogledamo v enem zelo neproduktivnem koncu tedna, potem pa o njej ne moremo nehati govoriti vsem prijateljem, ki jo potem pogledajo zgolj zato, da nas utišajo.

Število sezon: 1
Število vseh epizod: 10

Tabula Rasa

Kaj dogaja: Pravi biser med serijami! Nizozemska nadaljevanka nas popelje v življenje para D'Haeze. Annemie po prometni nesreči trpi za amnezijo, a je ključni člen v iskanju pogrešanega moškega, saj naj bi bila zadnja, ki je z njim imela stik. Ko poskuša ubožica pod nadzorom ostarelega detektiva rekonstruirati svoj bežeči spomin, Annemie obenem odkrije, da niti več ne ve, komu lahko sploh še zaupa.

Kaj prepriča: Preobrati. Vrhunska šok terapija v devetih delih. Nekaj je sicer ljudi, ki se zdrznejo ob misli na nizozemščino, ker je slišati kot nesojeni hibrid med nemščino, francoščino in grgranjem vode, a se že zaradi napete zgodbe gledalec kar hitro privadi. Tudi na to, da se igralci drug drugemu neprestano za nekaj opravičujejo.

Število sezon: 1
Število vseh epizod: 9

Broadchurch

Kaj dogaja: Redni odjemalci vsebin nacionalne televizije verjetno že poznate tole fantastično britansko serijo, postavljeno v obmorsko mestece Broadchurch. Ko na tamkajšnji plaži odkrijejo truplo enajstletnega dečka, se sproži intenzivna policijska preiskava, ki začne odkrivati nemalo neverjetnih skrivnosti tega sicer idiličnega kraja.

Kaj prepriča: Avtentični dialogi in igralci, ki morda potrebujejo malce časa, da jih vzljubimo, potem pa se z njimi kar nočemo nehati družiti. Odnosi, ki so predstavljeni, so namreč spisani tako zelo pristno, da včasih kar malce pozabimo na tisto truplo in nas prične bolj fascinirati bistroumno verbalno drezanje med detektivoma Alecom Hardyjem in Ellie Miller.

Število sezon: 3
Število vseh epizod: 24

Paranoid

Kaj dogaja: Lahkotnejša kriminalna serija britanskega porekla, v kateri sredi otroškega igrišča brutalno umorijo zdravnico. Skupina detektivov sproži preiskavo, ki se s pomočjo skrivnostnega anonimnega pomočnika odvija med nemškimi in britanskimi preiskovalci in dreza vedno globlje v bizarno zaroto v ozadju močnega lobija.

Kaj prepriča: Indira Varma v popolnoma drugačni vlogi, kot jo sicer poznamo iz Igre prestolov. Je pa res, da bo ravno Indira sprožila kanček otožnosti pri vseh, ki se boste ob pogledu na njeno podobo spomnili, da nas do naslednje Igre prestolov loči še eno celo leto. A izvrstne britanske igralke ni težko sprejeti niti v manj eksotični (in manj seksualizirani) različici alfa ženske.

Število sezon: 1
Število vseh epizod: 8

Line of Duty

Kaj dogaja: BBC sicer že šest let snuje to proceduralno televizijsko serijo, redno na voljo tudi prek storitve Netflix, ki razkriva zgodbe primerov, v katerih preiskujejo korupcijo med policisti, a je šele z zadnjo, četrto sezono, serija resnično pritegnila pozornost gledalcev po vsem svetu. Vsaka sezona predstavlja en ključni primer, okoli katerega pa se vedno pletejo številne komplikacije in razkrivajo vedno novi liki.

Kaj prepriča: Izjemno dodelani liki in neprestana psihološka vojna med dobrimi in slabimi, ki pokažejo, da se lahko tudi brez pretirano bleščečih hollywoodskih trikov ustvari visokokakovostna serija o vsej nesnagi, ki se zna zarediti med policijskimi enotami. Odlično za trenutke, ko bi radi gledali malce bolj pristno različico NCSI, a začnite zdaj, ker s še dvema napovedanima sezonama bo tole kmalu kar precejšen zalogaj za serijsko gledanje.

Število sezon: 4
Število vseh epizod: 23