Update! Preden začnete brati, vedite, da David Benioff in D.B. Weiss konec leta 2019 odstopila od projekta Vojne zvezd in raje podpisala pogodbo z Netflixom.  Želite vseeno skočiti v galaksijo daleč daleč stran? Naročite se na HBO GO za le 5,99 € na mesec in poglejte vse filme Vojne Zvezd!

Konec minulega leta sem s precej čudnim občutkom spremljal za zdaj zadnjo rundo Vojne zvezd. Že takrat se mi je zdelo, da se bo s Poslednjim jedijem nekaj premaknilo. Da ne bo nič več tako, kot je bilo. Ko sta se v tej znanstveno-fantastični sagi Finn in Rose zapodila čez kičasti Canto Bight, pa je verjetno še tistim najbolj predanim zagovornikom postalo jasno, da bo Poslednji jedi dodobra razburkal znanstveno-fantastične vode.

In zgodilo se je prav to. Na eni strani božanski zaslužek v višini 1.321 milijarde dolarjev in sijoče ocene filmskih kritikov, na drugi strani pa ogorčenje občinstva in katastrofalne ocene gledalcev. Na agregatu metacritic.com je film od 6.940 kritik gledalcev prejel kar 3.337 negativnih ocen (ob zadnjem ogledu). YouTube je čez noč zacvetel z analitičnimi vlogi, v katerih so razočarani oboževalci razkosavali film in vsakič znova odkrivali vedno več nesmislov, napak in neumnosti. Disneyju so očitali, da so uničili franšizo.

Posledji Jedi zares poslednji?
In se na smrt zamerili Marku Hamillu

Ko se je potem tik pred letošnjo pomladjo izvedelo, da so studii novo serijo filmov Vojna zvezd predali v roke ustvarjalcema najdražje in najbolj gledane HBO-serije Igra prestolov (Game ofThrones), smo seveda zastrigli z ušesi. In nemudoma začeli špekulirati. David Benioff in D. B. Weiss resda ne bosta poprijela za svetlobne meče še vsaj tja do 2019, ko se bo odvrtela poslednja sezona Igre prestolov, a to še ne pomeni, da si ne moremo privoščiti nekaj zabavnega ugibanja. Predvsem to, ali lahko Benioff in Weiss rešita Vojne zvezd pred samimi sabo.

David Benioff and Dan Weiss v družbi Kita Haringtona in Johna Bradleya
David Benioff and Dan Weiss (možakarja na desni) v družbi Kita Haringtona (skrajno levo) in Johna Bradleya

Bodo Vojne zvezd dobile različico za starejše občinstvo?

Ne glede na to, kaj vse imata Benioff in Weiss nanizano v svojih dosedanjih življenjepisih, ju skorajda ne moremo enačiti z ničimer drugim kot Igro prestolov. In če nam kaj švigne v možgane, ko pomislimo na Igro prestolov, je izjemna brutalnost te serije. Pred Igro prestolov verjetno še nikoli nismo po televiziji videli toliko nasilnih dejanj, kot jih je tej seriji uspelo nanizati že v prvi, kaj šele potem v najbolj neusmiljenima tretji in četrti sezoni. Igra prestolov je standardizirala nasilje v televizijskih šovih do te mere, da so morali še celo Vikingi in Živi mrtveci (The Walking Dead) malce okrepiti svoje morilske prizore.

Zato ni čudno, da se oboževalci Vojne zvezd zdaj že poigravamo z idejo, da bi Benioff in Weiss lahko ustvarila krutejšo varianto te z nasiljem sicer precej umirjene franšize. Resda so prav v Poslednjem jediju že poskušali biti za odtenek bolj surovi, a predstavljajte si, kako bi bilo videti, če bi Benioff in Weiss popeljala Igro prestolov v vesolje Vojne zvezd.

Nihče ne bi bil varen. Glavnemu protagonistu bi verjetno glava odfrčala še preden bi se dobro namestili v sedež, vsi romantični zapleti bi se končali z morilsko prevaro, galaksiji bi vladale spletke in laži, še hudomušni roboti, kot sta C-3PO in R2-D2, bi bili za fasado nerodnosti in ljubkosti prevarantski stvori, ki le čakajo, kdaj lahko naslednjemu naivnežu zarinejo nož v hrbet.

Igra prestolov, sezona 3
Trenutek, ko so Igre prestolov za vselej spremenile, na kaj pomislimo, ko nekdo reče, da je imel slab poročni dan

Vsekakor bi bila to dramatična sprememba za to staro franšizo, a je zelo malo verjetna. Benioff in Weiss sta namreč v intervjujih že večkrat povedala, da sta predana oboževalca Vojne zvezd in zato je dvomljivo, da bi tvegala uveljavljeno filmsko inštalacijo in jo popolnoma obrnila na glavo. Ne glede na to, kako zelo si gledalci želimo biti šokirani.

Bodo kompleksnejše zgodbe iz franšize končno postale film?

Mogoče ste med tistimi, ki menijo, da je bila zadnja sezona Igre prestolov, ki je prehitela knjige, bolj medla, razvlečena in z več vprašljivimi zapleti kot pretekle sezone, ki so bile precej trdno zasidrane v zapisih Georgea R. R. Martina, a verjetno se vseeno strinjate, da sta Benioff in Weiss knjižno serijo Igre prestolov fantastično prevedla v igrano TV-serijo. S tem sta dokazala, da sta mojstra adaptacij – to pa je za Vojno zvezd lahko še kako dobra novica.

Vojna zvezd, podobno kot druge velike znanstveno-fantastične franšize, ima v ozadju filmov še kopico alternativnih, spremljevalnih zgodb. Nekatere so del veljavnega kanona, druge so le sezonski spin offi, bodisi zato, ker služijo posebnemu, specifičnemu namenu (risanki, videoigri itn.) ali pa zato, ker jih nihče ni želel prevesti v film. Ena teh je serija zgodb o vitezih stare republike – Knights of the Old Republic.

Star Wars igra podjetja Bioware iz leta 2015
Zgodbe vitezov Stare republike poznajo predvsem igralci iger s tematiko Vojne zvezd, ki jih snuje podjetje Bioware (foto: Bioware/Electronic Arts)

Knights of the Old Republic (znana vsem nam, 'geekovskim' igračarjem, tudi le kot KOTOR) in Old Republic sta sicer dve najbolj uspešni videoigri s tematiko Vojne zvezd. Ob njiju je nastala še vrsta stripov in krajših novel, vse skupaj pa se je razvilo v kompleksno in živopisno zgodbo, ki temelji na konfliktu med dvema ključnima frakcijama – imperijem sithov in galaktično republiko, ki jo vodijo jediji.

Benioff in Weiss bi v tem segmentu Vojne zvezd imela nemalo materiala za sočno, intrig polno filmsko serijo, ki bi jo lahko okrasila tudi z epskimi bitkami, ne le med sithi in jediji, ampak tudi z legendarnimi Mandalorijskimi vojnami, v zapisih znanimi po seriji klavskih pohodov, ki so trajali kar 16 let.

To pa se vsekakor zdi kot nekaj, kar bi znala Benioff in Weiss še kako dobro prevesti na filmsko platno. Masakri jima gredo še kako dobro od rok. Kot mojstra adaptacije pa sta obenem tudi optimalen izbor za to, da Vojna zvezd predvsem na narativnem delu postane več kot le derivat politično korektnih skečev.

Besedilo: Tim Lander. Fotografije: Profimedia.