Čeprav smo leta 2018 in se celotna zabavna industrija pretaka prek interneta, filmska industrija tistih filmov, ki jih pogledamo na pol katatonični v spodnjicah na kavču, ne sklepa za vredne njihovega spoštovanja. In čeprav kritiki opevajo marsikatere naslove, ki so nastali pod taktirko Netflixa, veljakov s področja filma to sploh ne zanima.

Netflixovi filmi tako letos na primer niso bili povabljeni na filmski festival v Cannesu, ker očitno kolektivno francosko filmsko srenjo popadejo srbeči izpuščaji vsakič, ko se film ne odvrti v zaprašeni dvorani, namenjeni izključno gledanju filmov. Netflix se je na to zavrnitev odzval ponosno, kot pogumni fant, ki mu najlepše dekle dva dni pred plesom reče 'ne', potem pa v zakulisju pričel ozaveščati idejo o svojih lastnih kinodvoranah.

Prvi korak v njihovem pretkanem načrtu je bil ogled nekaterih obstoječih dvoran v Los Angelesu in New Yorku, a se za nakup niso odločili. Netflix bo sicer samo v letu 2018 v lastni produkciji posnel 80 filmov, zato seveda želijo, da se njihove stvaritve kar čim prej začnejo boriti tudi za prestižne oskarje.

Netflix gnezdo v Kaliforniji
Netflix na lovu za prestižnimi filmskimi nagradami

Na drugi strani številni med nami, navadnimi smrtniki, na to odločitev gledamo nekoliko skeptično. Da znamka, ki blesti predvsem s tem, da nam kakovostno filmsko in TV-serijsko robo dostavlja naravnost v udobje našega doma, zdaj pogleduje po arhaičnih konceptih kinodvoran, odmeva nekoliko nazadnjaško. Je to res edini način, da industrija začne Netflixovo produkcijo jemati resno?

Če že, potem naj bodo Netflixove kinodvorane vsaj tako napredne kot njihova vizija neposredne pretočnosti filmov in ugotovitve, da si svetovno občinstvo v bistvu še kako želi gledati serije o depresivnih konjih, amaterskih rokoborkah in ponovitve Prijateljev.

Netflixov kino bi torej po našem mnenju moral vsebovati:

  • Netflix & Chill segment dvorane, ki bi vključeval zadnje štiri vrste, sestavljene iz ležišč, na katerih bi najbolj uživaške filmofile čakale mehke odejice.
  • 24-urne vstopnice, da lahko skočiš v kino, kadarkoli se zaveš, da v bistvu danes ne boš naredil popolnoma nič koristnega.
  • Dvorane, ločene po obskurnih in tipičnih Netflixovih tematikah, kot recimo 'Skrivnostne zgodbe z močno žensko v glavni vlogi' ali pa 'Znani igralci v vlogah detektivov, ki rešujejo umore v ruralnih delih Velike Britanije'.
  • Interaktivne dvorane, kjer se na vsaki dve uri preveri, ali so morda vsi v dvorani zaspali.

Besedilo: Tim Lender. Fotografije: Profimedia.