Marvelovi superheroji bi lahko bili precej drugačni, kot jih poznamo danes. Mnogo igralcev si je želelo stopiti v vloge stripovskih junakov že zato, ker skorajda stoodstotno zagotavljajo odličen izkupiček, po drugi pa so o teh vlogah sanjali že kot otroci. Talent, trdno delo, nekaj sreče in prijateljski odnosi z izvršnimi producenti so krojili usodo obrazov, ki danes predstavljajo Marvelove junake.

A vrsta je bila ves čas dolga in zanimanje zelo veliko. Ker se v Hollywoodu vloge redno dodeljujejo z mešanico norosti in naključja, bi lahko Iron Mana, Spider-Mana, Thora in številne druge stripovske heroje poznali s popolnoma drugačnimi obrazi.

Jake Gyllenhaal kot Spider-Man

Jake Gyllenhaal

Zvezdnik filmskih uspešnic Ugrabljeni (Prisoners), Nightcrawler in Gora Brokeback (Brokeback Mountain) nerodni, sramežljivi Peter Parker, ki po ugrizu pajka postane samozavestni, adrenalinski Spider-Man? V bistvu se niti ne zdi slaba ideja. Podobno je razmišljal tudi režiser Sam Raimi, ki je Gyllenhaala povabil k sodelovanju v predprodukciji nastavitve Spider-Man 2. Originalni naslovni igralec Tobey Maguire je namreč takrat še okreval po resni poškodbi s snemanja filma Seabiscuit. Maguire se je verjetno tistikrat ustrašil, da bo s tem izgubil vlogo, in se na koncu odločil, da bo film snemal kljub poškodbi.

Viggo Mortensen kot Wolverine

Viggo Mortensen

Preden je Viggo postal kralj Aragorn, so se po Hollywoodu širile govorice, da ga režiser Bryan Singer snubi za vlogo Wolverina. Kar si danes kar težko predstavljamo, saj je Hugh Jackman preprosto preveč vtisnjen v naše možgane kot en in edini Wolverine.

Mel Gibson kot Wolverine

Mel Gibson

Preden zavijete z očmi, ker si Gibsona predstavljate le še kot jeznega fotra s sivo brado, pomislite, da se v bistvu pogovarjamo o originalnem Pobesnelem Maxu. O Gibsonu kot Wolverinu so razmišljali v začetnih pripravah na snemanje čisto prvega filma iz franšize Možje X in moramo priznati, da nam je Gibson morda celo edina smiselna alternativa Jackmanu za to surovo, divjo vlogo. Pa že znano je, da ima Gibson v sebi skrit neki primarni, surovi bes, ki bi se znal odlično prevesti v vlogo človeške zveri z jeklenimi kremplji.

Clive Owen kot Iron Man

Clive Owen

Seveda si danes Iron Mana ne moremo predstavljati drugače kot z obrazom in osebnostjo odličnega Roberta Downeyja mlajšega, a nekoč je bil Downey črna ovca Hollywooda in ni bilo veliko studiev, ki so bili pripravljeni tvegati z njim v naslovnih vlogah. Ker je bil Downey tistikrat precej zaseden z uživanjem drog in sedenjem po ječah, mu je vlogo skorajda sunil britanski hrust Clive Owen.

Leonardo DiCaprio kot Spider-Man

Leonardo DiCaprio

Pri začetnih snovanjih prvega Spider-Mana v filmski obliki je bil prisoten tudi James Cameron in James Cameron obožuje DiCapria, ker mu je ta tako vrhunsko pomagal potopiti Titanik. Vendar pa studii niso bili navdušeni nad zamislimi, ki jih je za film imel Cameron – lik Petra Parkerja je želel predstaviti precej bolj čudaškega, kot smo ga potem spoznali, film naj bi vključeval kar nekaj seksualno eksplicitnih in neprijetnih scen, Spider-Man pa bi bil tudi veliko bolj nasilen v svojih dejanjih. Zato so produkcijo predali v roke Samu Raimiju, naslovna vloga pa je na koncu pripadla Tobeyju Maguireju.

Dolph Lundgren kot Stotnik Amerika

Dolph Lundgren

Se tudi vi smejite? Je pa to čisto resnična, četudi boste kmalu videli, da niti ne najbolj čudaška odločitev za vlogo Stotnika Amerika. Ideja je bila, da bi imeli nekega bolj grintavega igralca za vlogo Steva Rogersa pred njegovo transformacijo, po njej pa bi vlogo prevzel širokopleči Lundgren. Edini razlog, da se to ni zgodilo, je bil konflikt v urnikih, zato je Marvel Lundgrena raje uporabil v vlogi Punisherja.

Arnold Schwarzenegger kot Stotnik Amerika

Arnold Schwarzenegger

Pa ste mislili, da je bil Lundgren čudna ideja za to vlogo. Ker so hoteli pokazati, da je Rogers po prejemu seruma in posledični transformaciji nadnaravno močan in mišičast, se je edini pravi izbor zdel najbolj mišičast človek v Hollywoodu – dobri stari Guvernator. Za vlogo se je dejansko potegoval leta 1990, a je ni dobil, ker je imel preveč izrazit naglas. Kot kaže, ni najbolj prepričljivo, če Stotnik Amerika zavija kot avstrijski bodibilder.

Channing Tatum kot Gambit

Channing Tatum

Kar trikrat je bil Channing Tatum v vrsti za vlogo Gambita, manj poznanega člana zasedbe Možje X. Prvič so ga uporabili v filmu Možje X: Zadnji spopad (X-Men: The Last Stand), a so vlogo potem odstranili iz scenarija. Naslednjič je bil na vrsti za film Možje X na začetku: Wolverine (X-Men Origins: Wolverine), a je zaradi drame glede snemanja akcije G.I. Joe in konfliktov v urniku vlogo potem dobil Taylor Kitsch. Zadnji poskus je bil za film Možje X: Apokalipsa (X-Men: Apocalypse), kjer se ponovno ni obneslo, zato so si raje zamislili kar ločen, samostojni film o junaku Gambitu. A tudi tu ne gre najbolje – film se sicer snema, a so se na režiserskem stolčku zamenjali že trije režiserji, tako da ga verjetno še lep čas ne bomo videli.

Liam Hemsworth kot Thor

Liam Hemsworth

Niste narobe prebrali. Bratec Chrisa Hemswortha, danes enega in edinega Thora, je ravno tako bil na avdiciji za vlogo mogočnega, a tudi arogantnega asgardskega vojščaka, ki s svojimi nepremišljenimi dejanji ponovno zavrti kolesje sicer že davno utišane vojne. In govorice pravijo, da je bil Liam na avdiciji fantastičen. Tisto leto je bila družinska večerja pri Hemsworthovih verjetno nadvse neprijetna.

John Malkovich kot The Vulture

John Malkovich

John Malkovich je bil že potrjen za vlogo krilatega vlomilca Vulturja, a ker je imel tretji Spider-Man film tako obupne prodajne rezultate, so se med režiserjem Samom Raimijem in studiem Sony sprožili nerešljivi konflikti, zato so se pri Sonyju na koncu odločili, da celotno franšizo preprosto – resetirajo.

Besedilo: Tim Lender. Fotografije: Profimedia.