Voyage a travers le cinema francais

Četrtek, 10., 17., 24. in 31. maj ob 18.40 na TV5MONDE
Režija: Bertrand Tavernier (Francija, 2018)
 

Ko se francoski režiser Bertrand Tavernier poda na raziskovalno pot francoskega filma, odkrijemo naravnost epske filmske like, ki jih odlikujeta izjemna globina in lirika. Tavernier na poglobljen način spregovori o največjih francoskih filmih, režiserjih, igralcih in skladateljih.

Med najbolj občudovane uvrsti velikane kot so Becker, Renoir, Melville, Carne, Gabin, Kosma in Jaubert. Filmski liki, ki so se pojavljali pred časom, so (ne)hote začeli ustvarjati novo vrsto filma, ki je najavljala danes dobro prepoznano značilnost francoske kinematografije.

Pregled 50 let zgodovine francoskega filma nam ponuja globljo dimenzijo filmskih ustvarjalcev, ki so verjeli, da s filmom lahko spremenijo tok zgodovine, četudi se njihova stvaritev dotakne le peščice ljudi.

Le scandale Clouzot

Nedelja, 13. maj ob 19.30 na TV5MONDE
Režija: Pierre-Henri Gibert (Francija, 2017)

Henri-Georges Clouzot je bil mojster suspenza, ki je človeške nevroze pretopil v umetniška dela v filmih kot so "Le Salaire de la peur", "Les Diaboliques" in "Quai des orfevres". Portret enigmatičnega, radovednega ter inventivnega filmskega moža z vizijo, ki je plaval proti uveljavljenim umetniškim tokovom, hkrati pa je bil ljubljenec medijev, obenem pa dobitnik nagrad vseh velikih filmskih festivalov, kot so Cannes, Berlin in Benetke.

Biografija tega velikana francoskega filma pa še danes ostaja ovita v tančico skrivnosti, saj se njegovo življenje bere kot skrivnostni roman. Kdo je bil Henri-Georges Clouzot v resnici?

Stupefiant! Cannes-special

Četrtek, 22. maj ob 18:40 na TV5MONDE

Ob 70. obletnici canskega filmskega festivala leta 2017, se je ekipa oddaje Noro! podala v festivalsko zaodrje ter sledila nominirancem. Letos pa ekipa pripravlja posebno oddajo, v kateri ne bo manjkalo ekskluzivnih intervjujev in zgodb iz zaodrja. Za vse, ki vas poleg rdeče preproge zanima tudi dogajanje za objektivi.