Kraljica kontrastov

Spomnimo, da je že več kot 10 let, odkar je Lady Gaga prebila zvezdniško atmosfero s kostumografskimi ekscesi, ki so begali celo najbolj lucidne modne kreatorje. To je bil čas, kot je Gaga opravičevala ime Mother Monster. Videli smo različne outfite: od obleke iz svinjskih kotletov do pravih artističnih inštalacij, kot je bila npr. 25-kraka kovinska zvezda, v kateri se je leta 2014 pojavila v enem od pariških nočnih klubov. Internet še danes ugiba, kaj je bilo to. Toda zadnje čase Gaga spominja na čisto preprosto dekle v trenirki, ki se je odločila za dan brez ličil.

Obrnjen dramaturški lok

Iz pravljic in njenih sodobnih različic – zvezdniških zgodb – smo vajeni, da se vsak zvezdnik najprej rodi kot od boga pozabljen grdi raček, potem pa postopoma skozi težavne stopnje transformacije dosega vse bolj spektakularen videz, dokler ne doseže naravnost mitičnega videza, ki ga potem podpiše še s profanim imenom (npr. Beyoncé postane Queen B). Povedano drugače, na svojem vrhuncu slave se zvezdniki vedejo, kot da imajo Boga na hitri tipki v svojem mobilniku.

A Star is Born
Lady Gaga au naturale v filmu A Star is Born

Lady Gaga gre v drugo smer, kar je nakazoval že dokumentarec Five Foot Two (Netflix), v katerem že takoj na začetku vidimo Gago v oguljenih spodnjicah. “Malo ličil, še manj ličil, brez ličil,” se zdi, da je bilo vodilo pri iskanju končnega videza. Potem pa so tu še izpovedi, ki so tako vsakdanje in krhke ('ne počutim se v redu v svoji koži' ali 'moje ljubezensko življenje je implodiralo'), da se nam zdi, kot da imamo na kavi svojo pozabljeno prijateljico iz Miklavža pri Ormožu.

Potem pa se zgodi še film ...

… z naslovom A Star is Born, ki je že tretja različica istoimenskega filma. Tokratni rimejk je podpisal Bradley Cooper, ki obenem nastopi v vlogi glasbenika Jacksona. In mimogrede, prav v redu poje. Ob njem je seveda Lady Gaga v vlogi pevke Ally, za katero se zdi, da igra kar samo sebe, takšno, kakršna je, kadar piše svoj dnevnik (ali besedila svojih pesmi) v svoji vili nekje sredi Malibuja.

Potem pa je tu še nekaj, česar že dolgo nismo videli: kemija med likoma, ki je skrbno vtkana v zgodbo dveh glasbenikov, ko se spotikata ob vse možne ovire, s katerimi je tlakovana pot zvezdništva. Največja posebnost poleg kemije pa je tudi ta, da so vse pesmi v filmu avtorske, kar namiguje na en čisto pravi ljubezensko sočen soundtrack. Premiera v ZDA bo 5. oktobra, se pravi, da se lahko veselimo ogleda filma pri nas vsaj nekje do valentinovega 2019.

Fotografije: Profimedia