Po končani vojni z Neganom se je v seriji Živi mrtveci zaključila pomembna in čustveno zelo intenzivna porcija celostne narative. Čeprav smo vsaj približno vedeli, kako se bo vse skupaj izteklo, smo vztrajno čakali, da sicer vrhunsko odigrani zlobnež Negan (uprizoril ga je fantastični Jeffrey Dean Morgan) dobi svojo porcijo karme. In jo je, celo v sožitju s stripovsko zgodbo. A ta katarza je za celotno serijo morda prišla prepozno.

Živi mrtveci (The Walking Dead), sezona 9
Zmaga v vojni z Neganom očitno ni privabila nasmeškov na obraze naših vrlih protagonistov

Sumljive številke

Pred dvema letoma je prvi del 7. sezone pred zaslone pritegnil več kot 17 milijonov gledalcev. Jasno – 6. sezona se je končala z dramatičnim Neganovim prihodom in njegovo bolestno an-ban-pet-podgan igrico, za katero se je vedelo, da se za naše vrle protagoniste konča katastrofalno. A Neganov krvavi pohod je, kot kaže, začel tudi neustavljiv upad gledalcev.

Problem, s katerim se verjetno soočajo vse multisezonske serije, pri katerih se ljudje navadijo in vzljubijo nastopajoče like, je, koga od teh lahko za narativne potrebe odstranijo, ne da bi se popolnoma zamerili gledalcem. Na začetku 7. sezone, ko Negan s kijem za bejzbol, odetim v bodečo žico, odpre glavi kot zreli lubenici dvema ljubljencema občinstva – novopečenemu očku Glennu in stoičnemu vojščaku Abrahamuje bil to nevaren test za serijo. Izbor žrtev za eno razčesnjeno glavo več kot v stripu je bil izjemen šok za gledalce.

Finale sezone 6
Nekateri zaključek 6. sezone še danes podoživljajo v svojih najmračnejših nočnih morah

V sredini naslednje, 8. sezone, ki je s prvo epizodo pritegnila že precej manj, 11 milijonov gledalcev, pa so se avtorji televizijske serije odločili za še eno nepričakovano smrt, ki ravno tako ni bila zabeležena v stripih. Zombijev ugriz pokonča mladega Carla, sina protagonista Ricka Grimesa. Ta odločitev med gledalci ni bila pozitivno sprejeta. Usul se je plaz kritik, med katerimi so številni rekli, da jim je v bistvu te serije dovolj. Po osmih letih precej počasnega gomazenja od ene do druge klavnice se je tako ali tako zdelo, da je seriji zmanjkalo sape. A poslednji obračun z Neganom nas je vseeno držal prikovane do velikega finala.

Zdaj, ko je tudi ta drama za nami, je pot naprej vprašljiva. Pa ne samo zaradi poteka zgodbe.

Igralci v odhodu

9. sezona, ki se je premierno začela v začetku tega tedna, je zabeležila katastrofalne številke. 6,08 milijona gledalcev. Za marsikatero drugo TV-serijo je to fantastičen rezultat, za velikana, kot so Živi mrtveci, pa to pomeni vrnitev na rezultate, ki so jih beležili po koncu 1. sezone, ko serija niti še ni vedela točno, kaj naj počne sama s seboj.

Živi mrtveci (The Walking Dead), sezona 9
Sezona 9 posega v preteklost, da bi rešila prihodnost - pa ne samo glede prevoznih sredstev

Mreža AMC sicer sploh ni v paniki. Z nasmeškom na obrazu še vedno poudarjajo, da želijo Žive mrtvece razširiti v franšizo, v univerzum, ki bo tvoril neskončno količino sezon, spin off serij in unikatnih mini serij. Materiala je vsekakor dovolj, stripi se rišejo, liki so dodelani.

A kar skrbi poznavalce, so novice, ki prihajajo iz ozadja. Že od sredine prejšnje sezone je namreč jasno, da serijo zapušča Lauren Cohan, ki nastopa v vlogi občinstvu ravno tako zelo priljubljene Maggie. Pred začetkom nove sezone pa je udarila še novica, da je to obenem zadnja sezona tudi za Andrewa Lincolna, ki v seriji nastopa v najbolj opazni vlogi vodilnega protagonista Ricka Grimesa, šerifa, ki vodi našo preljubo skupinico preživelih in ki je naslikan na naslovnici vsake obstoječe sezone Živih mrtvecev. Brez Carla in Ricka so Živi mrtveci sploh še Živi mrtveci?

Živi mrtveci (The Walking Dead), sezona 9
Županske volitve v Živih mrtvecih vsebujejo manj pogovorov o zalivanju granitnih kock in več reševanj težav z obešanjem

Prognostičen začetek devete runde

Tokratna sezona se v narativnem duhu vrača k začetkom. K osnovnemu preživetju. Rick in druščina po zmagi nad Neganovimi besnečimi Rešitelji zdaj fura tri naselbine – Alexandrijo, Hilltop in Zavetišče, a čisto nikjer ni popolnoma rožnato. “Najbolje je bilo, ko smo bili mala skupinica,” Ricka proti koncu prve sezone spomni lokostrelski mojster Daryl Dixon. “Takrat smo lahko počeli, kar smo hoteli.” In ima še kako prav. Zdi se, da je bila zlata doba Živih mrtvecev takrat, ko so mrtveci bili dejanski glavni problem. Preden se je serija razvila v nekakšen Zombieville, kjer se mešajo naselbine in režimi in župani in trgovske poti. Rick zdaj leži v postelji in celo razmišlja, da bi spisal novo ustavo. “Naj bo samo listina,” ga popravi Michonne.

Ker Živi mrtveci se morajo – in se zdaj tudi poskušajo – vrniti k osnovam. Vprašanje je le, kdo bo po devetih letih poznane hierarhije prevzel vlogo protagonista in to postapokaliptično fabulo vlekel naprej. Vemo le to, da se bo 10. sezona zagotovo posnela, ne glede na številke, saj je Andrew Lincoln potrdil, da bo tam sodeloval. A seveda ne več kot igralec, temveč kot – režiser.