To je film o Neilu Armstrongu

Če slišite naziv First man, morda najprej pomislite, da je to film o prvem predsedniku Združenih držav, ampak je v resnici intenzivna biografska drama o Neilu Armstrongu, prvem človeku (tako se tudi sliši slovenski prevod naslova), ki je stopil na Luno.

Neil Armstrong je bil tih, skromen in zadržan možakar iz malega mesteca v zvezni državi Ohio. To je možakar, ki je želel, da na znački za odpravo Apollo 11 niso navedena imena astronavtov, ker bi tako vso slavo poželi oni, ne pa tisočero inženirjev, ki so bili po njegovem mnenju najbolj zaslužni za uspeh te misije.

Njegovo življenje je bilo že samo po sebi kot neprestana mešanica akcijskega trilerja in težke drame. Doživel je nesrečo pri pristajanju bojnega letala na letalonosilki v korejski vojni. Imel je bližnje srečanje s smrtjo, ko se je moral izstreliti iz plovila med neposrečenim testom pristanka na Luni. Potem pa je nekega dne dejansko pristal na Luni. Imel je tri otroke: Erica, Karen in Marka. Leta 1962 je Karen umrla zaradi tumorja na možganih. Stara je bila dve leti. Številni so prepričani, da je ta tragedija vodila do ločitve od žene Janet.

Ryan Gosling kot Neil Armstrong
Pravijo, da so uniforme seksi ... kaj pa vesoljski skafandri?

Neila Armstronga v filmu igra Ryan Gosling.

Zvezdniška zasedba

Corey Stoll, ki smo ga gledali v Hiši iz kart (House of Cards) igra Buzza Aldrina, Lukas Haas, ki je med drugim nastopil v nagrajenih filmih Povratnik (Revenant) in Izvor (Inception), pa nastopa kot Michael Collins. Skupaj z Neilom Armstrongom je to ekipa treh astronavtov, ki je na misiji agencije NASA izvedla prvi uspešni pristanek na Luni. Kyle Chandler, ki se je izkazal v drami Manchester by the Sea, pa nastopa kot Deke Slayton, nekdanji originalni astronavt ekipe Mercury Seven, ki je postal prvi šef astronavtskega oddelka v NASI.

Kyle Chandler
Če ste Netflix odvisnik, ste se Kylom Chandlerjem verjetno ogromno družili med bindžanjem odlične serije Bloodline

Janet Armstrong, ženo Neila Armstronga, igra Claire Foy (sicer najbolj opazna v televizijski seriji Krona (TheCrown)), ki v filmu prikaže vsa odrekanja in žrtvovanja, ki jih je zanjo in celotno družino zahtevala naporna kariera njenega moža.

Kaj so avtorji filma povedali o filmu

Cilj je, da gledalce popeljemo na doživeto potovanje, ki sta ga imela Neil Armstrong in posadka Apolla 11,” je na dogodku Cinema Con v Las Vegasu povedal režiser Damien Chazelle. Chazelle je, mimogrede, najmlajši filmar, ki je kadarkoli prejel oskarja za najboljšo režijo (lani za La La Land).

Snemanje filma Prvi človek
Damien Chazelle v snovanju precej drugačne zgodbe, kot je bil La La Land

Bilo je zelo težko posneti film, ki bi mu uspelo prikazati, kako majhne so bile v resnici te kapsule in kako strašljivo je bilo, ko si v eni teh drvel skozi vesolje,” je za Entertainment Weekly povedal Ryan Gosling. Zato so za film izdelali kapsule v razmerju 1 : 1, z LED-zasloni pa opremili zunanjo stran oken, da bi čim bolj avtentično prikazali, kaj so astronavti videli, ko so potovali proti Luni.

Bilo je neverjetno videti, kako je ekipa s pomočjo Armstrongovih sinov Ricka in Marka predelala hišo, v kateri so nekoč odraščali, da je bila na koncu čim bolj podobna originalu,” je za še dodal Gosling.

Ryan Gosling, First Man
Najbolj pristen prikaz težkega življenja s človekom, ki mu je namenjeno, da prvi stopi na Luno

Ljudje imamo tendenco, da te stvari danes razumemo kot samoumevne, ob tem pa pozabimo, kako težak in neverjeten in izredno tvegan in nevaren in nor je bil v resnici ta podvig,” je na vprašanje o inspiraciji za film odgovoril režiser Chazelle.

Buzz Aldrin in Michael Collins sta obiskala snemanje

Astronavt Buzz Aldrin, drugi človek, ki je stopil na površje Lune, in Mike Collins, ki je med odpravo ostal v orbiti in nadzoroval pristanek, sta med snemanjem obiskala lokacijo in se spoznala z nekaterimi igralci in filmarji.

Resnični člani družine Michaela Collinsa sicer dejansko nastopajo v filmu, a imajo le manjše, stranske vloge.

Film je bil sprva namenjen Eastwoodu

Film Prvi človek je posnet po uradni biografiji First Man: The Life of Neil A. Armstrong, ki jo je napisal James Hansen. Ko je bila knjiga prvič izdana leta 2005, so se studii sicer že takoj začeli pogovarjati o možnosti snemanja filma. Povod je prevzel Clint Eastwood, ki je želel k projektu pristopiti kot režiser in je pisatelja Hansena vključno z družino Armstrong povabil na golf na svojo parcelo v Kaliforniji.

First Man
Tipičen dan v življenju Neila Armstronga

Vendar pa so studii Universal Pictures šele vrsto let pozneje pridobili pravice za snemanje filma, ki ga danes lahko že ujamete v kinih.