1. Kdaj se bodo podelili oskarji in kje jih lahko gledam?

91. podelitev nagrad filmske akademije se bo zgodila v nedeljo, 24. februarja, ob 20. uri po vzhodnem času, kar je petek ob 2. uri ponoči po našem času. Kot običajno bo podelitev potekala v Los Angelesu v dvorani Dolby Theatre. V Sloveniji sicer tudi letos nobena televizijska hiša ni odkupila pravic za prenos, a brez skrbi - na hrvaški nacionalni televiziji HRT1 se bo prenos, vključno dogajanjem na rdeči preprogi, pričel pol ure čez polnoč v prehodu iz 24. v 25. februar.

Rdeča preproga
Še zadnje priprave na rdeči preprogi

2. Kdo bo vodil podelitev?

Malce komplicirano vprašanje. Pretekli dve leti je ceremonijo vodil Jimmy Kimmel. Letošnje oskarje naj bi uradno vodil komik in igralec Kevin Hart, a se je zapletel v manjši incident z nekimi homofobičnimi tviti, ki jih je objavljal pred leti, zato je decembra odstopil kot voditelj oskarjev. Namesto njega so zato izbrali – nikogar! Odločitev, ki je padla januarja, niti ni tako nenavadna. 61. podelitev nagrad akademije leta 1989 je ravno tako potekala brez voditelja, dinamičnost poteka pa prevzamejo različne filmske zvezde, ki si nekako razdelijo vlogo voditelja.

3. Nominiranci, ki jih morate poznati

Filma The Favourite in Roma vodita z desetimi nominacijami vsak, Vice in Zvezda je rojena sledita z osmimi.

25-letna Yalitza Aparicio, izjemna igralka v filmu Roma, in 32-letna Lady Gaga, ki se je iz pevskih premierno podala v filmske vode, sta obe prvič nominirani za najboljšo žensko vlogo.

Roma
Yalitza Aparicio v njeni prvi filmski vlogi - pa se ji že nasmiha oskar

Lady Gaga je prav tako nominirana v spremstvu skladbe Shallow, ki se bori za oskarja za najboljšo originalno filmsko skladbo.

Biografski film Bohemian Rhapsody ima med drugim na seznamu nominacije za najboljši film in najboljšo moško vlogo. Če je slednji oskar med favoriti, pa je kipec za najboljši film močno pod vprašajem tudi zato, saj filmu očitajo kopico zgodovinskih nepravilnosti. Med drugim recimo v filmu prikazan nastop skupine Queen na Live Aid festivalu kot odziv Mercuryja na svojo bolezen, medtem ko v resnici Mercury v času njihovega dejanskega nastopa na Live Aid sploh še ni imel diagnoze okužbe z virusom HIV. Film vseeno ostaja v boju za top kipce - vendarle je zaslužil bajnih 854 milijonov dolarjev in ga publika obožuje precej bolj kot kritiki.

Bohemian Rhapsody
Show must go on, pa tudi, če se zgodovina ne strinja

Pomemben film na letošnjih oskarjih pa je še BlacKkKlansman, ki je med drugim nominiran za najboljši film, Spike Lee pa za najboljšega režiserja. Problem predstavljajo precej glasni očitki, da zgodba policijo kaže v preveč pozitivni luči, s tem pa se premalo izpostavlja problematiko policijske brutalnosti do manjšin, kar je v zadnjem času odmevna polemika v javnem diskurzu v ZDA. Najbolj glasen v teh kritikah je režiser Boots Riley, ki je lani zabaval s komedijo Sorry To Bother You.

BlacKkKlansman
"Kdo kliče?" - "Boots Riley. Pravi, da ne smeš sedeti na moji mizi."

4. Letošnje posebnosti

Roma je prvi film produkcije Netflix, ki je bil kadarkoli nominiran za oskarja za najboljši film. Navdušujoče pa je tudi to, da je za Yalitzo Aparicijo to prvi filmski nastop in je že nominirana za najboljšo žensko vlogo.

Spike Lee je s filmom BlacKkKlansman nominiran za najboljšega režiserja. Če zmaga, bo prvi temnopolti režiser z oskarjem za režijo.

Z nominacijo filma Črni panter je prvič v zgodovini nagrad fantazijski superherojski film nominiran za najboljši film. Črni panter si žanru navkljub pozornost vsekakor zasluži – je najbolj dobičkonosen film studiev Marvel doslej in tretji najbolj dobičkonosen film vseh časov v ZDA.

Črni panter
Superheroji posegajo po oskarjih - za vse je enkrat prvič

Bradley Cooper in Lady Gaga bosta na podelitve v živo izvajala skladbo Shallow iz filma Zvezda je rojena,

Glenn Close je trenutno največkrat nominirana še živeča igralka, ki nikoli ni dobila oskarja. Morda bo letos njeno leto. Nominirana je za najboljšo žensko vlogo v filmu The Wife, kar je njena sedma nominacija v karieri – in stavnice ji kažejo zelo dobro, tudi zato, ker je za to vlogo že prejela zlati globus.

5. Kdo bo podeljeval oskarje?

Akademija je razkrila nekaj imen filmskih zvezdnikov, ki bodo stali pred mikrofonom, napovedali kategorijo in na oder poklicali zmagovalca. Med drugim bodo to Awkwafina, Daniel Craig, Tina Fey, Amy Poehler, Maya Rudolph in celo Jennifer Lopez.

6. Katere ključne zmagovalce napoveduje Mozaik?

Najboljši film in najboljša režija: Roma je nedvomno najbolj izstopajoča zgodba na letošnjih oskarjih – poetična odiseja odraščanja na ulicah Ciudada de Mexica, s črno-belimi spomini in dvojezičnim dialogom. Kar lahko zmoti sive eminence na akademiji, je dejstvo, da je film nastal v produkciji Netflixa, Netflix pa drži ljudi doma na kavčih in tako stran od kupovanja kino vstopnic. Vsekakor bi bila zato zgodovinski fenomen, da akademija pokloni kipec za najboljši film drami BlackKklansman, kipec za najboljšo režijo pa Spiku Leeju. A najbolj zanesljiv favorit vsekakor ostaja Roma.

Roma
Netflix s filmom Roma s polnim zagonom pričenja novo poglavje v zgodovini podelitev nagrad filmske akademije

Najboljši igralec: Green Book je zavit v preveč kontroverznosti glede delikatnih rasnih vprašanj v zgodbi, zato bodo Vigga Mortensena žal verjetno spregledali. 37-letni Rami Malek se po zlatih globusih ponuja kot najbolj očiten favorit, z zmago pa bi postal eden najmlajših dobitnikov oskarja. Obstaja sicer še kakšen promil možnosti, da bodo člani filmske akademije vendarle videli prek protetičnih zob in vseh rezerv, ki jih imajo do Bradleya Cooperja. Seveda pa tu ne gre spregledati še impresivne transformacije Christiana Bala, ki je v filmu Vice, zgodbi o Dicku Cheneyju, podpredsedniku v času administracije Georga W. Busha, nastopil v vlogi Dicka Cheneyja! Za vlogo je pridobil 45 kilogramov, za navdih pa se je zahvalil kar satanu. 

Rami Malek
Si predstavljate, da v desni roki drži oskarja?

Najboljša igralka: Lady Gaga si ta kipec skorajda zagotovo zasluži. Njen debitantski nastop je bil naravnost čaroben, njen talent brezmejen. A to je vendarle politično in ideološko zelo turbulentno obdobje, zato Glenn Close v vlogi ženske, ki je primorana živeti v senci svojega moža v drami The Wife, štrli iz nominacij kot najbolj zanesljiva favoritinja.

Glenn Close
"Če mi tudi tokrat nominacije ne spremenijo v dejanski kipec, bodo fasali ljubljenčka v loncu!"

Fotografije: Profimedia