Polar (2019)

Zvrst: Neo-noir akcija
Ocena na iMDB: 6,3

Če bi imel John Wick še bolj brutalen slog, nekoliko več nihilizma in bi si upal spustiti se v temačne vode psihološkega raziskovanja posledic nasilja, bi se lahko imenoval Polar. V tej vizualno presunljivi akciji Mads Mikkelsen stopi v vlogo skoraj upokojenega plačanega morilca, ki si le želi mirne upokojitve. A ker filmov o mirnih upokojitvah ne snemajo, mu jo hipno prekine kar podjetje, ki naj bi mu izplačalo pokojnino. Nimajo namreč pretiranih interesov, da bi ga ohranili pri življenju. Napeta in dinamična akcija, vredna velike posode sveže napokane pokovke.

Oglasno mesto

ARQ (2016)

Zvrst: Znanstveno-fantastični triler
Ocena na iMDB: 6,4

Svižčev dan (Groundhog Day) je danes legendarna komedija, v kateri se humoristični mojster Bill Murray vsak dan zbuja v isti dan. Kar pa je, če dobro pomislimo, v bistvu grozljivka. Tako so očitno razmišljali ob snovanju filma ARQ. Protagonist je inženir, ki ustvari napravo za namensko repeticijo časa, kar je super, če želiš kdaj ponoviti fantastičen dan in manj super, ko za to izvedo nepridipravi. Vdrejo v dom našega vrlega izumitelja in poskušajo odtujiti to impresivno tehnologijo. Situacija se dokončno skisa, ko mora vrli inženir znova in znova preživljati grozovitosti tega usodnega dne, dokler ne odkrije ustrezne rešitve za svojo časovno zagato.

iBoy (2017)

Zvrst: Znanstveno-fantastična kriminalka
Ocena na iMDB: 6,0

Tudi vas presune smrtonosna panika, če kdaj telefon pozabite doma? Ali ne bilo noro živeti v svetu, kjer ga nikoli ne bi mogli pozabiti ali izgubiti? V ZF-kriminalki iBoy se po tragičnem spletu okoliščin glavnemu junaku uresniči prav ta ideja. V nenavadni nesreči deli njegovega telefona končajo na napačni strani lobanje, tako da je pobič zdaj – kot namigne naslov – iPhone na dveh nogah. A situacija zanj ni popolnoma katastrofalna. S svojimi novimi sposobnostmi (ki zaradi filma, presegajo predvajanje animiranih GIFijev) se odloči pomagati svoji prijateljici in opraviti z zloveščimi osebki, zaradi katerih je postal človeška slušalka.

Gerald's Game (2017)

Zvrst: Psihološki triler
Ocena na iMDB: 6,6

Ustvarjeno po noveli Stephena Kinga. Zgodba nam predstavi novih iskric željan par, ki se odloči za romantičen pobeg v idilično hišo v gozdu. Na oddihu si, kot se za takšne vikend izlete spodobi, med drugim privoščita poredno igrico z lisicami. Ko med navalom strasti možu odpove srce, žena ostane priklenjena na posteljo. Sledi divja psihološka drama, ki nas vodi po njenem vse bolj zlomljenem umu. Ker je gledalec s protagonistko ujet v spalnici samotne koče, scene sčasoma razvijejo strašljivo klavstrofobičen občutek. Film, kjer se boste ves čas spraševali, kaj bi sami naredili v tem primeru, obenem pa film, ki morda ni najboljši izbor za ogled ob kakšni romantični obletnici.

Snowpiercer (2013)

Zvrst: Znanstveno-fantastična drama
Ocena na iMDB: 7,1

Zemljo je zaobjela nova ledena doba in vsi preživeli zdaj živijo na gromozanskem in ves čas drvečem vlaku, simbolično poimenovanem Snowpiercer. Inovativna filmska pripoved pokaže novonastalo civilizacijo, ki se je po kastnem sistemu razvila med vagoni. V sprednjem delu vlaka se bogata elita baše s torticami, obubožani nedotakljivi pa so odrinjeni na konec železnega črevesja, kjer životarijo na črnih kockah 'hrane'. Mešanica narativnih zamisli iz filmov Soylent Green, Igre lakote (Hunger Games) in Dan pojutrišnjem (The Day After Tomorrow) ponudi zajetno dozo zanimive akcije, ki nas prebudi v upor zanemarjenih nesrečnežev z repa in njihovemu nasilnemu premiku proti glavi železne kače.

Apostle (2018)

Zvrst: Fantazijska grozljivka
Ocena na iMDB: 6,3

Zgodovinske filmske interpretacije vedno skrivajo nekaj, kar jim avtomatično doda pridih grozljivega in morečega. Morda se mi zdi le zaradi načina snemanja, morda pa zaradi sivine in tragičnosti življenja ljudi nekoč v preteklosti. Na ta občutek se nasloni tudi zgodovinsko navdahnjeni Apostle. Predstavi zgodbo Thomasa Richardsona, možakarja, ki na čudaškem otoku išče svojo sestro. Košček zemlje sredi vode je namreč pod nadzorom fanatičnega kulta in naš vrli junak se poskuša prebiti do pogrešane, in sicer pod pretvezo, da se pridružuje kultu. Stvari se kakopak zapletejo, sploh ko se fanatičnim okultistom pridružijo še stvori iz njihovih svetih knjig in molitev. Odličen film za miren spanec, torej.

Cargo (2017)

Zvrst: Postapokaliptična grozljivka
Ocena na iMDB: 6,3

Filmov o zombijih imamo verjetno vsi dovolj, a se je dotični smuknil v nabor kot nadvse prijetno presenečenje. V avstralski divjini, v plavajoči hišici na reki, živi družina, ki je tam našla zatočišče potem, ko je človeštvo zdesetkala zombi apokalipsa. Edini varni cilj predstavlja vojaška baza, onkraj nevarne cone, zato pot, sploh z dojenčkom na ramenih, nikakor ni lahka. V glavni vlogi se izkaže Martin Freeman, ki je včasih Bilbo, včasih Watson, včasih pa le na begu pred hodečimi mrtveci. Film ponuja več kot le premiso o preživetju zombi apokalipse. Pokaže nam tudi, kako daleč smo pripravljeni iti za tiste, ki jih imamo radi.

I am Mother (2019)

Zvrst: Znanstveno-fantastična grozljivka
Ocena na iMDB: 6,8

Po uničenju človeške rase se v podzemnem laboratoriju aktivira robot Mother, ki aktivira protokol za repopulacijo planeta s primerki homo sapiens. Začetek predstavlja enega od 63 tisočih človeških zarodkov, ki ga robot razvije do porodne faze in pozneje vzgaja kot svoj naraščaj. Deklici je prikladno ime Daughter (Hčerka), ker le kdo potrebuje imena, če ni nikogar naokoli. Med odraščanjem deklica odkrije, da morda obstaja še drugo življenje zunaj podzemnih zidov, kar zelo deduktivno potrdi ženska, ki se prikrade v podzemne hodnike. Filmska zgodba se gleda kot simbolični prikaz starševstva in poznanih vzgojnih tegob, ko morajo svoje otroke spustiti v širni – in včasih nevarni – svet.

Naslovna fotografija (iz filma Gerald's Game): Profimedia