Če ste tudi vi zvesti spremljevalec obeh zombijskih serij na programu AMCŽivi mrtveci (The Walking Dead) in Bojte se živih mrtvecev (Fear the Walking Dead), verjetno zdaj že čutite malce postapokaliptične izčrpanosti. Obe seriji namreč tako simpatično kolobarita na naših zaslonih – prva prevzame jesensko-zimske termine, druga pa poletne – da nam razpadajočih trupel, ki šepajo po razdejani Ameriki in hrustajo prepočasne preživele, skorajda nikoli ne zmanjka. A ker sta seriji osnovani na neskončni stripovski narativi, se včasih gledata kot strašansko razvlečeni drami, kjer polovico sezone samo čakamo, da se bo že končno nekaj zgodilo.

Peta sezona 'ta druge' serije, torej Bojte se živih mrtvecev (od tu naprej samo Bojte), je v prvi polovici nadaljevala popotovanje sicer zelo všečnih likov (in Morgana – o tem malce več pozneje), a nas obenem popeljala v nekoliko zmedeno zbirko nesmislov. Na primer: dobimo delujoče letalo in ga strmoglavimo, ker naši junaki sproti pozabljajo, da je čisto vsak klic na pomoč v bistvu past. In na primer še tole: nuklearna katastrofa. Tako, mimogrede. Postapokaliptična postapokalipsa? Skorajda. Tako imamo zdaj na eni strani radioaktivne zombije, katerih morebitne posledice na protagonistki Alice še čakamo, se je pa zato na drugi strani, zaradi izgube nadvse simpatične družine Clark v prejšnji sezoni, ustvaril prostor za nove, kakovostne like.

Morganov problem

Čeprav se je celotna serija Bojte začela z izjemnim potencialom in prepričljivimi liki, smo v drugo polovico pete sezone gledalci odšli v ospredju z Morganom, precej specifičnim likom, ki ga seveda poznamo iz originalnih Živih mrtvecev. Morgan je pač … Morgan. V Bojte smo izvedeli njegovo zgodovino, od kod mu znanje aikida in zakaj se po svetu, kjer mu na vsakem koraku preži morebitna smrt, sprehajala le s palico (pardon, pardon, to ni palica, to je bo). Ugotovili smo, da je Morgan, če bi ga poskusili uvrstiti na tabelo likov iz Dungeons & Dragons, nekje na robu med lawful good in lawful evil, kar pomeni, da njegova dejanja ves čas silijo k početju dobrega. Pravilnega. Moralnega. Kar je bilo osvežujoče, ko je v to silil sam, sčasoma pa se je na to pot povlekla celotna ekipa osrednjih igralcev. In navkljub namigom, da bomo – v nasprotju z originalnimi Živimi mrtveci – v Bojte gledali formiranje prve prave zlobne skupine. Zdaj se je končno pokazalo, da ta možnost ni popolnoma opuščena.

Morgan

Saj Morgan ni slab lik. Daleč od tega. Franšiza nas je pač dolgo razvajala s pristnimi, čustveno dinamičnimi, večplastnimi liki. Ampak saj se vam verjetno sanja, kaj je problem, če v postapokaliptičnem svetu poskušaš ves čas biti dober? Da potem pogosto delaš neumnosti. Ker to ni svet, kjer bi dobrota lahko funkcionirala.

Tako gledamo junake, kako pustijo ob cesti popolnoma uporabne stvari, ki bi jih sami potrebovali za preživetje, ali kako ponovno zalomastijo v past, ker se poskušajo odzvati na še en lažni klic na pomoč. Morgan vse to bogati z epskimi monologi, ki so tu in tam že začeli preveč nadomeščati dialoge, kakršne bi morda imeli dejanski ljudje v dejanskih situacijah. A tik preden se je zdelo, da se bo serija Bojte spremenila v Ligo pravičnih v svetu zombijev, se je z nadaljevanjem pete sezone utrnila jasna priložnost za vrnitev v dobro staro zombijevsko grozljivko.

Fear the Walking Dead

Vrnitev h koreninam

Stari posnetki, ki so obeležili eno od novejših epizod, so se predstavili kot zanimiv koncept pogledov v preteklost, obenem pa se ustvarjajo situacije, kjer se dopušča precej več odločitev, kot le tisto, ki bo najbolj pravična. Sivina se tako počasi vsiljuje nazaj med črno in belo, Bojte pa ima čas do oktobra, da nas, tako kot zna, totalno navduši in obenem šokira, preden se za leto dni spet poslovijo in predajo štafeto naslednji sezoni Živih mrtvecev.

Fear the Walking Dead

Liki, ki so z nami od začetka serije – saj jih niti ni več veliko – so zdaj že radikalno drugačni, kot so bili, ko so začeli svoj boj za preživetje. Kar je na svoj način logično. Doživeli in preživeli so ogromno travmatičnih stvari, ki so jih na poti osebnostnega izoblikovanja peljale v različne smeri. Ta potencial se je zdaj spet začel odkrivati in nove epizode že nakazujejo, da lahko naši ljubi liki še pokažejo kakšne skrite čustvene globine. Temnejše, nevarnejše. Morgan resda uči Alice bojevanja s palico, a verjamem, da to ne pomeni, da bomo dobili še enega Morgana. Le počakajmo, kaj se zgodi, kot učenec preraste učitelja.

Pogled v prihodnost

Za zaključek še to – obe omenjeni postapokaliptični seriji sta neverjetno trpežni. Kot ljubitelji zombi groze smo tako z veseljem sprejeli novico mreže AMC, da niti približno še ne računajo na zaključek katerekoli od obeh serij. Še več, za naslednjo pomlad se že pripravlja nov spin-off, Bojte pa je ravno tako potrjen za šesto sezono. Prihodnost za ljubitelje postapokaliptičnih strašljivk bo zato še kako divja, saj se zna zgoditi, da bomo v 2020 tako kar 48 od 52 tednov v letu imeli na sporedu vsaj ene zombije iz franšize The Walking Dead. Če to ni fantastično!

Bojte se živih mrtvecev (Fear the Walking Dead) lahko na programu AMC gledate ob nedeljah ob tretji uri ponoči (volčja ura - odlična za gledanje zombijev!), ponovitev nedeljske epizode pa je ob ponedeljkih ob 22.00.

Fotografije: Profimedia