1. Ne zaupaj Garyju – Game Night

Skrivnostni krimič, ki nas je presenetil z zanimivo zgodbo in kompleksnimi preobrati. Ko se osamljeni sosed Gary izkaže za glavnega zlobneža, se to zdi kot totalno nepričakovan trenutek. A podrobnejši ogled razkrije, da se ta velika skrivnost prikaže že veliko prej. Medtem ko sta v podzemnem vlaku Bateman in McAdams ujeta v strasten poljub, se na bližnjem LCD-zaslonu izpiše: DON'T TRUST GARY! (Ne zaupaj Garyju!) Malenkost, ki jo večina gledalcev seveda spregleda, ker jih takrat najbrž bolj skrbi, da bi junakoma med prepletanjem jezikov zmanjkalo zraka. V spodnjem izseku lahko to ujamete pri 1:13.

2. Klovn nas gleda vsepovsod – Tisto (It)

V novi adaptaciji filma Tisto (It) se klovnska nočna mora pojavi večkrat, kot si mislimo. Vsaj v treh scenah se Pennywise pokaže brez opozorila in naznanila. Prvič, ko mladi Ben v knjižnici lista po zgodovinski knjigi in se v ozadju stara gospa postavi v prepoznavno klovnovo pozo. Drugič Pennywise opazuje skupino mladih iz grafita na steni. In še tretjič, ko se Richie sooča s svojim strahom pred klovni. Takrat na odru vidimo moškega v klovnovski maski, za katerega se zdi, da le šaljivo skaklja naokoli, a če pogledamo pobližje, opazimo, da je to nihče drug kot Bill Scaarsgard v pošastni vlogi klovna Pennywisa. 

Poglejte še enkrat, kako se je odvrtela tista scena v knjižnici, a tokrat bodite pozorni na knjižničarko v ozadju:

3. Obrnjena ura – John Wick

Plačani morilec John Wick (fenomenalno ga uprizarja Keanu Reeves) je tako 'bad ass', da je njegovo ime kar naslov cele franšize. Frajer je tako vsestransko preračunljiv, da tudi uro na roki nosi na taktično prefinjen način – tako, da ta počiva na notranji strani zapestja. Zakaj? Na ta način je ura bolj zaščitena pred udarci in poškodbami, John jo lažje pogleda, obenem pa ga nikoli ni treba skrbeti, da bi ga neželen odsev sonca ali luči razkril zlobnežem. To so detajli, ki že tako dodelan lik naredijo še bolj impresiven.

In ko smo ravno pri terenski opremi Johna Wicka ...

4. Kot dejanska bogomolka – Guardians of Galaxy Vol. 2

To sicer ni tako neopazno, a lik nenavadne pojave Bogomolke (originalno Mantis, igra jo čudovita Pom Klementieff) se ob nevarnosti vedno postavi v bojni položaj dejanske bogomolke. Z ročicami pred seboj in v rahlem počepu je ta (po našem mnenju sicer popolnoma premalo uporabljen) prikupni lik še bolj ljubek in pristno prepričljiv.

Mantis
Najbolj ljubka članica Maščevalcev? Mislimo, da.

5. Namignejo nam, kdo je Jigsaw – Žaga

Psihološka grozljivka Žaga (Saw) je že v prvem delu te izjemno odmevne serije prežagala pogum marsikaterega gledalca, tako z inteligentnim igračkanjem ob moralno vprašljivih pristopih h klanju kot tudi z inovativnimi idejami mučilnih naprav, na katere bi bili še kako ponosni celo mučitelji iz srednjeveških temnic. Ključni zlobnež (je res zloben?), poznan le kot Jigsaw, pa v resnici leži v bolnišnici že takoj na začetku filma, le da to nam razkrijejo na koncu zgodbe. Če bi bili gledalci (in njegove poznejše žrtve) na to pozorni, bi lahko ob tem notoričnem pacientu zagledali lično zrisan načrt za obratno medvedjo past, ki se namesti na človeški obraz, kar bi nam vsaj malo dalo sumiti, da morda nimamo opravka s popolnoma razumskim osebkom.

Se spomnite, kako je videti famozna obratna medvedja past, nameščena na žrtvin obraz? Ne? Naj vas spomnimo:

6. Preproga iz filma The Shining – Toy Story

Ste kdaj bolje pogledali, kakšna je bila preproga v srhljivi hiši otroka Sida, ki v tej popularni animirani pustolovščini muči igrače? Dobro se vidi predvsem, ko Buzz in Woody poskušata zbežati iz hiše groze. Poznavalci filmske zgodovine morda prepoznajo, da je vzorec na preprogi pravzaprav enak kot v psihološki grozljivki The Shining iz leta 1980. Podrobnost, ki je otroci ob gledanju filma najverjetneje niso prepoznali, je pa znala navdušiti kakšne zagrete ljubitelje legendarnih grozljivk s sokoljim vidom.

Toy Story
Preproga z vzorcem, na katerega stavijo vse generacije psihopatov

7. 25+25=50 – Speed

Keanu Reeves se je še enkrat znašel na našem seznamu, tokrat s kultno akcijo o javnem prevozu - Hitrost (Speed). Si predstavljate, da se naslednji potniški avtobus, na katerem bi se znašli, nenadoma ne bi smel voziti počasneje kot 80 kilometrov na uro (kar je v filmu 50 milj na uro), ker bi drugače eksplodiral? To je unikatna in še danes mnogokrat referenčna premisa filma Hitrost, ki je tako nenavadna, da je v bistvu že kar briljantna! V poteku filma nam ustvarjalci večkrat pokažejo oznako avtobusa, na katerem sta ujeta Keanu Reeves in Sandra Bullock. In ta oznaka je 2525. V tem pa se skriva morda že kar preveč očiten bombonček – namreč 25 + 25 = 50, kar je točno toliko milj na uro, kolikor hitro mora voziti avtobus, da ga ne razgoni na prafaktorje.

Fotografije: Profimedia, YouTube