V tem času so iz sklopa te franšize na velika platna zmetali pet filmskih spektaklov in eno serijo, izdali kopico knjig ter stripov in med drugim razkrili, po kakšni neumni interakciji z vesoljskim agentom TSA je Han Solo dobil svoj priimek. Vojne zvezd, kot smo jih poznali pred Disneyjevim prevzemom, vsekakor niso ostale iste. In številni trdijo, da stvari niso šle na boljše.

Star Wars
"Kaj piše v scenariju? Resno!"

Bob Iger, predsednik uprave in direktor podjetja Disney od leta 2005, si je že lep čas želel nadgraditi nabor intelektualne lastnine pod Disneyjevim okriljem. Originalne pop kulturne podobe, ki jih je Walt Disney osebno ustvaril v 20 letih, so sčasoma zdrsnile v irelevantnost, ko so v ospredje stopile nove priljubljene tržne znamke. Disney je zato vložil denar v ta problem in danes si lastijo vse Marvelove junake, z nabavo produkcijske hiše Lucasfilm pa tudi vse, kar se tiče Vojne zvezd in akcijskega pustolovca Indiane Jonesa. S prevzemom pa so sledile tudi spremembe.

Adijo, George Lucas

Zunaj pripovednega procesa so imeli filmi Vojne zvezd predvsem en skupni imenovalec: Georgea Lucasa. Stvaritelj tega mogočnega znanstvenofantastičnega univerzuma je imel v žepu že lep čas spravljen zelo natančno spisan scenarij za trilogijo, ki bi časovno sledila originalni trilogiji – torej, za sedmi, osmi in deveti del celotne zgodbe (to, kar v bistvu gledamo zdaj, ko čakamo na prihod devetega dela z naslovom Vzpon Skywalkerja (The Rise of Skywalker)). Lucas je upal, da bo Disney posnel njegovo trilogijo. A se to ni zgodilo.

Ford, Hamill, Lucas
Harrison Ford, Mark Hamill in George Lucas - lahko po izrazih razberete, kdo je zadovoljen s trenutno trilogijo Vojne zvezd?

Disney je od Lucasa sicer resda odkupil scenarije za sedmi, osmi in deveti del (in mu s tem dal upanje, da jih bodo spremenili v filme), a so se na koncu odločili odtavati v drugo smer. Tisto, ki jo z nekoliko grenkim priokusom gledamo danes. Kot je povedal sam Bob Iger, se je Lucas zelo razburil, ko so mu začeli predstavljati zgodbo za novo trilogijo, in ugotovil je, da to ni štorija, ki jo je sam dolga leta ujčkal in dograjeval. Lucas se je čutil izdanega. Z novo trilogijo zato ni želel imeti opravka. V neposrečenem intervjuju leta 2015 je Disney celo označil za 'bele sužnjelastnike'.

A v krizi tudi Disney pokliče Lucasa. Za novo serijo The Mandalorian, ki jo kiti celo ime Lucasfilm, so velikega Georga Lucasa povabili k sodelovanju kot svetovalca. Sodeč po prvi epizodi se je splačalo!

Zaprtje studiev LucasArts

Del imperija Georgea Lucasa so bili nekoč tudi studii LucasArts (pred tem Lucasfilm Games), kjer so izdelovali vrhunske videoigre. 31 let so na tem področju pisali zgodovino in na svojem vrhuncu dostavili kar nekaj top špilov, ki so zabavali naše takrat še za marsikaj dovzetne najstniške možgane. Njihov je na primer Maniac Mansion, fantastična pustolovščina, v kateri kot najstniški pobalin Dave Miller iz rok norega znanstvenika rešujemo njegovo dekle Sandy Pantz. Pa absolutno nepozabni The Secret of Monkey Island, piratska avantura, v kateri smo vzljubili na svoj način duhovitega Guybursha Threepwooda. Nasmejala sta nas tudi Zak McKraken and the Alien Mindbenders in visokooktanska pustolovska zafrkancija Full Throttle.

Tako dober, da je po 22. letih dobil lepotno predelavo:

Pozneje se je LucasArts potopil pod valom iger na tematiko Vojne zvezd, med katerimi je bila zgolj peščica užitnih naslovov – TIE Fighter in The Force Unleashed, na primer – a so, kot je značilno za večino vsebin, podvrženih korporativnemu pohlepu, hitro in neizprosno izgubljali dušo. Votlost je bila očitno neozdravljiva in Disney se je po nakupu odločil razpustiti studie LucasArts, igre pod franšizo Vojne zvezd pa so, morda nekoliko ironično, prepustili bržda najbolj pohlepnim studiem v igračarski industriji – Electronic Arts.

Vojne zvezd dobile svoj praznik – za zapravljanje

Pod nadzorom Georgea Lucasa naj bi franšiza Vojne zvezd od izida prvega filma leta 1977 pa do predaje podjetja Disneyju leta 2012 zaslužila bajnih 38 milijard dolarjev. Skoraj milijarda tega denarja je prišla od prodaje raznoraznih igračk, LEGO figuric in spominkov, vse do otroških posteljnin z glavo Yode na vzglavniku in presladkih kosmičev s potiskom TIE in X-Wing vesoljskih ladij na koruzni površini.

Dober zaslužek? Disneyju je uspelo to še nadgraditi. Ker če zna kdo srkati denar iz denarnic utrujenih staršev, ki komajda še sledijo vedno novim trendom, je to vsekakor Disney. V le treh letih od nakupa studiev Lucasfilm so si povrnili štirimilijardno investicijo – še preden je drugi del nove trilogije Poslednji Jedi (The Last Jedi) sploh prišel v kina, torej. Kako jim je uspelo? Tako, da so s podobami iz Vojne zvezd nasičili vsak segment izdelkov za otroke – skoraj vsaka igrača ima tako danes tudi svojo različico v podobi Vojne zvezd.

Star Wars LEGO
Če bi se radi med eno Vojno zvezd in drugo Vojno zvezd igrali z igračami s konceptom Vojne zvezd

Da pa ne bi kdo po nesreči zaprl svoje denarnice, je leta 2015 potrošniška obnorelost za Vojnami zvezd obeležila kar poseben 'praznik'. 4. septembra so prvič predstavili poseben dan, t. i. Force Friday, ko so bili vsi izdelki s tematiko Vojne zvezd na voljo po znižanih cenah, prvič pa so na police prišli tudi izdelki s podobami iz tisto leto premierno prikazanega filma Sila se prebuja. Tako so Vojne zvezd dobile čisto svoj črni petek.

Aja, pa še tematski hotel se odpira na Floridi. Hotel bo oblikovan kot vesoljska ladja, ki potuje med galaksijami, zaposleni pa se bodo ves čas vedli, kot da so liki iz Vojne zvezd. Gremo?

Ukinitev razširjenega univerzuma

Na začetku osemdesetih je pisatelj Timothy Zahn začel (z dovoljenjem Georgea Lucasa) nekoliko nedolžno snovati ločen narativni potencial Vojne zvezd, danes znan kot 'razširjen univerzum' (Expanded Universe ali krajše le EU). Dolgo so največji oboževalci Vojne zvezd EU šteli kot uradni del zgodbe, čeprav je redkokdo prebral čisto vse, kar je nastalo v tej ločnici, saj je EU organsko rastel hitreje, kot si je kdorkoli upal predvideti. Danes EU vključuje več kot 200 knjig, kopico stripov in različnih video iger. V EU so nastali tudi številni novi liki, ki so sčasoma postali elementarni deli zgodovine Vojne zvezd: Mara Jade, recimo, ki je v EU postala žena Luka Skywalkerja in mati njunega sina Bena.

Star Wars Rebels
Uporniki se preganjajo po galaksijah tudi v animirani različici

A tega nismo videli v filmih nove trilogije. Ker je Disney leta 2014, leto dni pred filmom Sila se prebuja, oznanil, da EU ne bo več del uradne zgodovine Vojne zvezd. EU so preimenovali v Legende Vojne zvezd (Star Wars Legends), ki si zdaj lahko kujejo spet neko čisto svojo pot, ki pa jo bo Disney pri snovanju svojih vsebin seveda ignoriral.

Čedalje večja osredotočenost na televizijo

Vojno zvezd smo ves čas enačili s filmi. Vendarle je to bila franšiza, ki je dominirala po kinodvoranah. Čeprav se je od davnega leta 1977 ustvarilo nemalo animiranih televizijskih serij na temo Vojne zvezd, so filmi preostali kruh in mleko tega mogočnega univerzuma. Ta trend se je doslej ohranil tudi pod Disneyjevo kontrolo, a se bo to očitno kmalu spremenilo.

Ker smo vendarle v zlati dobi streaminga, bodo Vojne zvezd kmalu prvič zajadrale v svet igranih serij. Pod vodstvom Jona Favreauja pa se prav ta teden začela serija The Mandalorian, zgodba, ki se odvija po obdobju filmskega dela Jedijeva vrnitev (Return of the Jedi) in se osredotoča na avanture lovca na glave v slogu Buba Fetta. (Več o seriji bomo pisali kmalu!) Serija bo ima bajen proračun in zvezdniško zasedbo, razumemo pa jo lahko predvsem kot zelo jasen indikator stvari, ki prihajajo. Kmalu namreč sledita še dve TV-seriji: prva nam bo pobliže predstavila Cassiana Andorja, lik iz filma Rogue One, potem pa še serija o življenju legendarnega Jedija Obija-Wan Kenobija.

Razlog je jasen – Disney je nedavno tega lansiral svojo lastno streaming platformo Disney+ in ekskluzivne serije s tematiko Vojne zvezd bodo vsekakor dober razlog, da si v življenje namestimo še eno naročnino.