Želite skočiti v galaksijo daleč daleč stran? Naročite se na HBO GO za le 5,99 € na mesec in poglejte vse filme Vojne Zvezd!

Jar Jar Binks

Če ste v času naše nekdanje federacije kdaj listali Mikijev zabavnik, potem zagotovo poznate čudaškega Pepeta (originalno Goofy), Mikijevega najboljšega prijatelja, ki ima izjemen talent za napačne odločitve. George Lucas je priznal, da je bil Pepe inspiracija za stvaritev danes precej notoričnega lika Jar Jar Binksa, ki je, podobno kot Pepe, nerodno komičen, a precej bolj naporen – celo tako zelo, da ga številni krivijo za kolektivni odpor do trilogije predzgodb.

Star Wars
Eden ne more verjeti, da se mu tole dogaja. Drugi je Jar Jar Binks.

X-Wing

Esencialno vesoljsko plovilo Upornikov je vsekakor prepoznavni X-Wing s štirimi krilci, ki se na zadnjem delu plovila izražajo v obliki črke X, in nosatim trupom, ki sega daleč pred kabino. Colin Cantwell, oblikovalec vesoljskih plovil za Vojno zvezd, je navdih za X-Winga dobil v – pikadu! V britanskem pubu je opazoval igro pikada in si očitno rekel: 'Hej, kaj pa, če bi pikado puščica bila vesoljska ladja!'

X-wing
Pikado!

Rancor

Pošastni križanec sesalca in plazilca, ki s kratkimi zadnjimi nogami in dolgimi prednjimi šapami lomasti po planetu Dathomir, je nadvse učinkovit ubijalski stroj, njegova koža pa neprebojna za laserske izstrelke, zato iz rancorjevega usnja v Vojni zvezd izdelujejo dragocene kose bojne opreme. Kako impresivna fantazijska pošast, kajne? Vse do točke, ko izvemo, da je bil Phil Tippet, animator pri filmu Jedijeva vrnitev (Return of the Jedi), malce preveč navlečen na drogo LSD in se mu je ideja za rancorja porodila, ko se je pod močnim vplivom te droge pogovarjal s svojim mačkom. Skupaj sta se odločila, da bo rancor križanec med medvedom in krompirjem.

Maz Kanata

Prisrčna gospa, ki šteje že več kot tisoč let, se nam je prvič predstavila v filmu Sila se prebuja (The Force Awakens) leta 2015, ko Han Solo, Rey in Finn obiščejo planet Takodana. Maz je stara prijateljica Hana Sola, sicer pa nekdanja vesoljska piratka, ki je avanturistično življenje zamenjala za delo krčmarke v taverni. A ne kar neki taverni – ta namreč obratuje znotraj antičnega gradu, kjer je Maz svoj čas gospodovala kot 'kraljica piratov'. Mazina prepoznavna karakteristika so vsekakor njena ogromna očala. Avtor najnovejše trilogije Vojne zvezd, J. J. Abrams, je navdih za Maz dobil pri svoji nekdanji učiteljici angleščine Rose Gilbert, za katero je rekel, da je bila kot Maz – 'brezčasna' in 'modra'.

Maz Kanata
"Tole ni bilo niti za en dobe cvek."

Yoda

Simbol Vojne zvezd, mali zeleni Yoda, Jedi vseh Jedijev, je stvaritev Stuarta Freeborna, preminulega izdelovalca fantazijskih likov za originalno trilogijo Vojne zvezd. Pri snovanju Yode je bil zelo preprost – združil je izstopajoče elemente svoje lastne podobe s podobo Alberta Einsteina.

Freeborn
Desno Chewbacca, levo Stuart Freeborn

Landova čelada

Lando Calrissian je tihotapec, kockar in kvartopirec z jasnim fetišem do robotskih samic, ki postane administrativni baron mesta Cloud, pozneje pa celo general v uporniški vojski. Je originalni lastnik izjemnega plovila Millennium Falcon, ki mu ga v igri s kartami sune Han Solo. V originalni trilogiji Landa upodablja Billy Dee Williams, v predzgodbi Solo: Zgodba Vojne zvezd (Solo: A Star Wars Story) pa njegova mlajša različica Donald Glover. V uporniških bitkah je del njegove opreme tudi nenavadna čelada, ki jo Lando nosi v boju. Vojaško pokrivalo z razširjenimi stranicami se morda zdi kot referenčni element samurajskih čelad, a je inspiracija prišla iz popolnoma druge smeri – oblikovalec je idejo dobil, ko je soigralcu med igranjem bejzbola na glavo postavil usnjeno rokavico za bejzbol.

Lando
Baseball žogica se prodaja ločeno

Snoke

Vrhovni vodja Snoke tako profesorsko sedi na svojem prestolu, ko motri mladega Kylo Rena, da nas je vse navdušil s svojo mogočno prisotnostjo. Njegova velikanska podoba, ko ga prvič spoznamo gledalci, je impresivna in obenem zastrašujoča – kot je otroku morda zastrašujoč pogled na velikanski sedeči kip Abrahama Lincolna pred Lincolnovim memorialom v Washingtonu. Prav tu je namreč vizualni oddelek pri snovanju nove trilogije dobil navdih za predstavitveni kader mogočnega Snoka.

Snoke
"Abraham, si to ti?"

Ello Asty

Ni ravno na A-listi zvezdniških likov sage Vojne zvezd, a Ello Asty je vsekakor navdušil dovolj ljudi, da so izdelali tudi njegovo figurico, lik pa preselili celo v animirano LEGO različico Vojne zvezd. Ello Asty je sicer izkušen, a zelo nepremišljen pilot v uporniški vojski, ki izgubi življenje v velikem napadu na bazo Starkiller, impresivno utrdbo Prvega reda, ki je v bistvu  ledeni planet in superorožje v enem. Ello Asty ima vsekakor zelo zanimivo ime. J. J. Abrams, dolgoletni oboževalec skupine The Beastie Boys, si ga je domislil tako, da je vzel naslov njihovega albuma Hello Nasty iz leta 1998 in le odstranil prvi dve črki obeh besed. Kdo pravi, da si je težko izmišljevati fantazijska imena?

Fotografije: Profimedia